To je to što me zanima!

Glavu 'nose u torbi' i za posao riskiraju svoj život

Hrvatska ima 17 kaskadera, a najmlađi od njih je Toni Bobeta (27). Oni se ne boje skočiti sa strmih litica, letjeti kroz staklo, izgorjeti ili pasti s konja
Vidi originalni članak

Toni Bobeta (27) najmlađi je od 17 kaskadera u Hrvatskoj. Najteže mu pada što jedan efekt na filmu moraju ponoviti i do 15 puta, ali od kaskaderstva ne namjerava odustati. Sve što zna naučio je, kaže, od Slavena Petrovića (44), a obojici je uzor slavni Zagrepčanin Ivan Krištof (66), najstariji kaskader. U gotovo 47 godina iskustva izveo je više od 2000 opasnih skokova, a kao uspomenu na karijeru nosi ožiljke od čak 23 šava na glavi.
- Bez problema svaki put stavim život na kocku kako bih radio posao koji volim. Zato mislim da kaskader ne može biti svatko. Ili imate tu 'žicu’ u sebi ili nemate. Da mogu vratiti vrijeme unatrag, opet bih bio kaskader - rekao je Slaven Petrović. Kasakaderstvom se bavi već 25 godina. Najradije se prisjeća izbezumljenih pogleda ljudi pred koje je naglavce skočio u Ljubljani prije 20-ak godina. Okupili su se pred kinom i čekali premijeru filma “Istinite laži” s Arnoldom Schwarzenegerom i Jamie Lee Curtis. Slaven je skočio na kutije ispod zgrade visoke 20 metara da zagrije posjetitelje kina.
- Nisu odmah shvatili da je moj skok dio programa. Većina je mislila da sam mrtav. Čuo sam krikove još dok sam stajao na rubu zgrade. Ustao sam i tada su svi odahnuli - prisjetio se Slaven svojih početaka. Od tada je gorio u autima, padao s konja, skakao s litica i letio kroz staklo u više od 200 domaćih i stranih filmova. Otkrio je da u trenutku skoka kroz staklo aktivira eksploziv.
- Na kraju se bacite na pod prepun stakla. No ništa nije opasno ako se dobro uvježba - kaže Slaven, profesor fizičke kulture. Dodao je kako ni pad s konja nije težak. Konji su istrenirani pa se samo sruše.


IVAN KRIŠTOF KAO RUSSEL CROW

Počeo je dublirati u 60-ima, a najdraža mu je uloga u “Gladijatoru”. Imao je umjetne noge preko kojih je prešla kočija, a njegove su bile u betonskom bunkeru. Radio je i s Richardom Burtonom, Jackiem Chanom, Harissonom Fordom i Georgeom Clooneyem.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • classic 05.04.2009.

    I to mora neko......

  • dozvati1 05.04.2009.

    što je sa rudarima ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare