To je to što me zanima!

Mislav Kolakušić: Ivica Todorić je bio dužan inicirati stečaj

Zašto je vlada osmislila Lex Agrokor? Koje su poteškoće tog zakonskog modela? Je li on otpisan dolaskom Alvarezove ekipe, ili se s njim i dalje računa?, samo su neka od pitanja o kojma je govorio Mislav Kolakušić
Vidi originalni članak

Alvarez i njegov tim, to je savjetnički tim čija će mjesečna plaća biti kao plaća nekoliko tisuća blagajnica. Standstill je uzrečica i to nije određena vrsta preciznog ugovora nego se koristi za stotine slučajeva u pravu i ekonomiji, rekao je Mislav Kolakušić, istaknuti pravni stručnjak, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu u srijedu za 24sata.

Što se tiče tzv. "Lexa Agrokor", Kolakušić je rekao kako on nikako ne može utjecati na prava trećega. Kolakušić je rekao i kako se on može aktivirati uz suglasnost dvije osobe unutar sedam njih koje su ovlaštene za zastupanje tvrtke. Kolakušić je rekao i kako bi prema tom novom zakonu izvanredni povjerenik mogao odlučivati kada će se i koliko kome vratiti dug. 

- Lex Agrokor je neviđeno loš. Nigdje nije zabilježen takav zakon.  

Na pitanje da li je Ivica Todorić trebao inicirati stečaj, Kolakušić je rekao da je "Todorić to već bio dužan". ali on će se donijeti i bit će aktiviran jer ga inače ne bi donosili ako ga ne misle aktivirati - rekao je Kolakušić. 

- Unutar koncerna postoje društva koja su zdrava i njih se ne smije dirati - rekao je Kolakušić. Komentirao je i aktivacije mjenica te je rekao da je to nešto što se u jednoj uređenoj zemlji ne može dogoditi. 

Rekao je i da bi se u slučaju Agrokora mogao proglasiti stečaj.

- Imamo dva razloga, prezaduženost i blokadu računa. Prema stečajnom zakonu vjerovnici odlučuju o svojoj sudbini i mogu se naplatiti, a prema Lexu Agrokor njih nitko ništa ne pita. Stečaj bi hvatao pojedinačan društva, ali i krovno društvo ako imamo dva spomenuta uvjeta - rekao je Kolakušić i dodao da mu nije jasno zašto Vlada izbjegava stečaj. Naglasio je da bi se Lexom Agrokor diralo i u prava dobavljača drugih zemalja. 

- Ne možemo nacionalizirati. Moramo prestati razmišljati o tome da se privatna imovina pretvara u državnu. Moramo poštovati vrijednosti i imovinu i potraživanje je vlasništvo - rekao Kolakušić. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • libeluli 05.04.2017.

    Slažem se s sucem Kolakušićem....Todorić je dužan....bio i ostao

  • Herzog(315178) 05.04.2017.

    Ako ste to očekivali od velikog Ivice onda ne razumijete neke jako bitne stvari !

  • Marialoren 05.04.2017.

    ne morate se brinuti i vlada ima tu prste umjesane,,par milja donacije za izbore hdz,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare