To je to što me zanima!

Gotovo 40 godina mu na zidu visjele ukradene umjetnine

Vrijedne slike danas vrijede najmanje 10,6 milijuna eura, a ukradene su iz doma kolekcionara umjetnina u Londonu još 1970. godine. Kupio ih je radnik Fiata
Vidi originalni članak

Ukradene umjetnine Paula Gaugaina i Pierrea Bonnarda gotovo 40 godina su visjele na zidovima kuhinje industrijskog radnika iz Italije, piše BBC

Slike danas vrijede najmanje 10,6 milijuna eura, a ukradene su iz doma kolekcionara umjetnina u Londonu još 1970. godine. Ostavljene su zatim u vlaku, bez oznaka originalnog podrijetla. Na aukciji izgubljenih predmeta pet godina kasnije kupio ih je radnik talijanskog Fiata. Platio ih je 45.000 tadašnjih talijanskih lira, odnosno oko 23 eura ili 150 kuna. Objesio ih je na zidove svojeg doma u Torinu, a nakon umirovljenja ih preselio na Siciliju. 

Da je riječ o originalima posumnjao je njegov sin koji je u jednoj knjizi vidio Gaugainovu sliku koja je bila gotovo ista kao ona u domu njegova oca. Muškarac je konzultirao stručnjake te je slučaj na kraju došao i do policije. 

Gaugainova slika 'Voće na stolu ili mrtva priroda s malim psom' naslikana je 1889. godine i procjenjuje se da vrijedi između 10 i 30 milijuna eura. Bonnardova slika 'Žena s dva naslonjača' procijenjena je na oko 600.000 eura. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare