To je to što me zanima!

Građani dobili i drugu rundu: Kamate se ipak moraju vratiti?

Visoki trgovački sud potvrdio je dio presude koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, ali je odbio dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF
Vidi originalni članak

Udruga Franak poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

'Udruga Franak obavještava javnost da je pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom jednim dijelom završena. Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio našeg tužbenog zahtjeva smo zadovoljni te nastavljamo pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke te na ništetnost kamate za Sberbanku.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo, u skladu s predviđenim pravnim lijekom, u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu. 

Više informacija dat ćemo nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda.'

HUB pozdravio presudu

Presudu Visokog trgovačkog suda pozdravila je i Hrvatska udruga banaka.

- Zadovoljni smo činjenicom da je Visoki trgovački sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba.  Također, zadovoljni smo odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora - poručili su iz HUB-a.

Napomenuli su i da u dijelu suđenja o valjanosti ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu RH.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • Mustafa Aga 18.07.2014.

    Kamate su zabranjene od Uzvisenog Boga...

  • Caffe-bar Gemini 17.07.2014.

    Ne samo da trebaju vratiti razliku u kamati, već i razliku u tečaju oko 3 do 4% (kupnja / prodaja) i protuzakonito plaćane slobodno formirane , a neugovorene opomene. Tečaj CHF treba biti također predmet za obeštećenje klijenata. Dizanje klizne kamate u vrijeme rasta CHF samo ogoljuje i čini vidljivim namjeru banke da prijevarom steknu nepripadajuću dobit, pogotovo ako se zna da su se banke za izdane kredite uglavnom zaduživale u EURima, a klijente teretili u CHF. Ako to nije dosta za sudjelovanje u suodgovornosti banaka, onda ne znam što jest. Država bi trebala kazniti takve banke, kao što SAD kažnjava banke za sudelovanje u malverzacijama.

  • štajeovoljudimoji 17.07.2014.

    Evo jedan primjer solidarnosti između banaka. Već deset godina imam kredit u jednoj banci, sve ove godine kredit mi je bio na plaći. Strpljivo, svaki mjesec su sjedale uredne rate. Sad sam konačno došao do duga nešto manjeg od 20.000,00 kn. Kako imam polog od upravo 20.000,00 kn želio sam to prebiti u banci. Međutim, sada službenici u banci ne žele prebiti kredit jer sam u blokadi, tj. imam zaštićeni račun, a "novac od pologa služi za neurednu otplatu kredita", što znači da nisam uredno vraćao novac, onda bi se polog mogao aktivirati. A najveći biser je činjenica da kada konačno i otplatim kredit, sav polog će mi otići na blokirani račun, "jer polog podriježe ovrsi". Koji lopovi. Jel mi može netko dati savjet što i kako dalje? Kako da se izborim za zatvaranje kredita i za svoj polog?

Komentiraj...
Vidi sve komentare