To je to što me zanima!

Građani su poslali čak 10.000 prijava protiv lažnih branitelja

Ministarstvo branitelja je sve prijave, koje su građani poslali, a u kojima optužuju pojedince iz Registra da imaju status koji im ne pripada, odmah upućivalo DORH-u
Vidi originalni članak

U pola sata nakon objave Registra branitelja server je zabilježio nevjerojatnu brojku od više od 500.000 pregleda, a samo dva sata poslije službeni mail ministarstva branitelja doslovce je bio zatrpan prijavama protiv lažnih branitelja. To znači da je u Ministarstvo stiglo barem 10.000 mailova građana.

Kako javlja Večernji list građani su se uglavnom javljali iz tri razloga. Ili su tražili ispravak podataka (navedeno premalo ili previše dana u ratu), ili su prijavljivali tzv. lažne branitelje, ili, su, pak uglavnom pozitivno komentirali samu objavu Registra.

Što se tiče same procedure prijave lažnih branitelja Bojan Glavašević, šef kabineta ministra branitelja, rekao je kako je još do jučer 'situacija bila prilično zamršena, pa se događalo da prijava jako dugo i nepotrebno “putuje” do mjerodavnih institucija'. 

- Naime, procedura je nalagala da kad netko anonimno prijavi tzv. lažnog branitelja. Ministarstvu branitelja, onda mi šaljemo prijavu u DORH, onda se uključuje policija, potom sud, pa policija ulazi u Ministarstvo branitelja... i tako se vrtimo u krug. Stoga intenzivno radimo na pojednostavljenoj proceduri, konkretno, na sporazumu s Državnim odvjetništvom, kojim bismo brže i uspješnije razmijenjivali informacije - rekao je Glavašević.

Ministarstvo branitelja je sve prijave, koje su građani poslali u kojima optužuju pojedince iz Registra da imaju status koji im ne pripada, odmah upućivalo DORH-u koji bi trebao istražiti jesu li prijave osnovane, javlja Jutarnji list

Podsjetimo, ministar branitelja Predrag Matić je prilikom objavljivanja Registra ponovio kako lažni branitelji moraju biti svjesni da su počinili kazneno djelo za koje će odgovarati. 

Za 'lažne' branitelje odgovarat će i zapovjednici koji su izdavali lažne potvrde o sudjelovanju u ratu. Tako je barem propisano i u novom Zakonu o braniteljima.

Idi na 24sata

Komentari 435

  • xnet0822 23.05.2014.

    I ja prijavljujem jednog koji živi na Dubravi : dok su se svi drugi borili, ginuli i krvarili ovaj se provodio po raznoraznim "Podrum i Šmrklj" Bojnama, a kad je rat završio samog je sebe propucao da izgleda kao da je bio ranjavan na prvoj liniji odbrane ....

  • xnet0822 27.09.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 3 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • zdepar 21.12.2012.

    očekujemo info o optuženima za prijevaru

Komentiraj...
Vidi sve komentare