To je to što me zanima!

Grad duhova: Preživljavanje je sve teže, a najgore tek dolazi

CNN je objavio video koji pokazuje rijetke prizore iz Mosula uoči bitke iračke vojske i ISIL-a. Iz grada je pobjeglo milijun ljudi, a oni koji su ostali skrivaju se, gladuju i čekaju rasplet...
Vidi originalni članak

Video iz istočnog dijela Mosula pokazuje kako je posljednjih dana izgledao irački drugi najveći grad - grad duhova koji se sprema za krvavu bitku s ISIL-om. Video su potajice snimili pobunjenici, a dokopao ga se američki CNN. I dok iračke sigurnosne snage polako ulaze u najistočnije dijelove Mosula, video pokazuje sablasne ulice, tek nekoliko automobila i još manje ljudi. 

Video koji možete pogledati na ovom linku počinje blizu područja pokraj Sveučilišta u Mosulu i pokazuje velike rupe ili potpuno srušene zidove u nekim dijelovima grada, kao i poneku crnu zastavu Islamske države. Ulice su bez ljudi, a tek se na najvećim gradskim prometnicama može uočiti više automobila.

Snimku su prije dva dana snimili pripadnici Brigada Mosula, koje čine razni studenti i državni službenici koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIL u lipnju 2014. preuzeo vlast. Video je, pak, CNN-u proslijedio radijski voditelj Mohamad Al Mawsily koji s kurdskog područja emitira program na stanici Alghad.

Video pruža vrlo rijedak pogled u grad koji je prije dolaska džihadista imao skoro 2 milijuna stanovnika, a koji je pod Islamskom državom bio praktički odsječen od vanjskog svijeta. Džihadisti su, naime, zabranili satelitsku televiziju, internet i uporabu mobitela. U međuvremenu je iz grada, prema nekim procjenama,  u posljednje dvije godine pobjeglo više od milijun ljudi.

'Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže'

- Daeš (arapski termin za ISIL) pokušava pokazati da je život u Mosulu normalan. Ali to nije slučaj. Ulice su prazne, dućani su zatvoreni. Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže - objasnio je Al Mawsily za CNN.

I dok su specijalne postrojbe iračke vojske već u rubnim dijelovima grada, iza njih dolaze deseci tisuća vojnika koji su dosad uspješno "očistili" velik broj sela i gradova u okolici Mosula te ubili do 1000 boraca ISIL-a, gotovo 20 posto od njihova navodno ukupnog broja u Mosulu, barem prema većini procjena.

A najgore tek dolazi...

Istovremeno, u gradu je još uvijek gotovo milijun civila, od koji neke džihadisti žele koristiti kao živi štit tijekom borbe.

- Velik broj stanovnika više nema ni dovoljno hrane pa ih tako većina jede tek jedan obrok dnevno. Susjedi pomažu jedni drugima da prežive - kaže Al Mawsily.

A znaju da najgore tek dolazi, jer glavni okršaj s ISIL-om unutar samog grada tek slijedi.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • KulturniPijanac 01.11.2016.

    Izgleda ko split od 11 do 4 miseca

  • BlackWing 01.11.2016.

    Nemate ideje što tek dolazi....Svi će to zaboravit za tjedan dana i tako.. :)) Shit happens...

  • Đuro štalsky 01.11.2016.

    i Vukovar je gorio pa nikog briga bilo nije

Komentiraj...
Vidi sve komentare