Obavijesti

News

Komentari 36

Grad duhova: Preživljavanje je sve teže, a najgore tek dolazi

Grad duhova: Preživljavanje je sve teže, a najgore tek dolazi
4

CNN je objavio video koji pokazuje rijetke prizore iz Mosula uoči bitke iračke vojske i ISIL-a. Iz grada je pobjeglo milijun ljudi, a oni koji su ostali skrivaju se, gladuju i čekaju rasplet...

VIDEO

Video iz istočnog dijela Mosula pokazuje kako je posljednjih dana izgledao irački drugi najveći grad - grad duhova koji se sprema za krvavu bitku s ISIL-om. Video su potajice snimili pobunjenici, a dokopao ga se američki CNN. I dok iračke sigurnosne snage polako ulaze u najistočnije dijelove Mosula, video pokazuje sablasne ulice, tek nekoliko automobila i još manje ljudi. 

Video koji možete pogledati na ovom linku počinje blizu područja pokraj Sveučilišta u Mosulu i pokazuje velike rupe ili potpuno srušene zidove u nekim dijelovima grada, kao i poneku crnu zastavu Islamske države. Ulice su bez ljudi, a tek se na najvećim gradskim prometnicama može uočiti više automobila.

Snimku su prije dva dana snimili pripadnici Brigada Mosula, koje čine razni studenti i državni službenici koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIL u lipnju 2014. preuzeo vlast. Video je, pak, CNN-u proslijedio radijski voditelj Mohamad Al Mawsily koji s kurdskog područja emitira program na stanici Alghad.

An Iraqi soldier stands next to a detained man accused of being an Islamic State fighter at a check point in Qayyara

Video pruža vrlo rijedak pogled u grad koji je prije dolaska džihadista imao skoro 2 milijuna stanovnika, a koji je pod Islamskom državom bio praktički odsječen od vanjskog svijeta. Džihadisti su, naime, zabranili satelitsku televiziju, internet i uporabu mobitela. U međuvremenu je iz grada, prema nekim procjenama,  u posljednje dvije godine pobjeglo više od milijun ljudi.

'Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže'

- Daeš (arapski termin za ISIL) pokušava pokazati da je život u Mosulu normalan. Ali to nije slučaj. Ulice su prazne, dućani su zatvoreni. Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže - objasnio je Al Mawsily za CNN.

I dok su specijalne postrojbe iračke vojske već u rubnim dijelovima grada, iza njih dolaze deseci tisuća vojnika koji su dosad uspješno "očistili" velik broj sela i gradova u okolici Mosula te ubili do 1000 boraca ISIL-a, gotovo 20 posto od njihova navodno ukupnog broja u Mosulu, barem prema većini procjena.

A najgore tek dolazi...

Istovremeno, u gradu je još uvijek gotovo milijun civila, od koji neke džihadisti žele koristiti kao živi štit tijekom borbe.

- Velik broj stanovnika više nema ni dovoljno hrane pa ih tako većina jede tek jedan obrok dnevno. Susjedi pomažu jedni drugima da prežive - kaže Al Mawsily.

A znaju da najgore tek dolazi, jer glavni okršaj s ISIL-om unutar samog grada tek slijedi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...