To je to što me zanima!

Grad je pun grafita: 'Srbe na vrbe', 'Stop ćirilici u Vukovaru'

Grafiti su osvanuli na Pravoslavnoj crkvi, a "Srbe na vrbe,'Ostojiću Ranko napuši se ćuke" samo su neki od natpisa. Grafiti su osvanuli i na samom ulazu u Dubrovnik
Vidi originalni članak

U Dubrovniku su u utorak ujutro osvanuli grafiti s porukama mržnje i ustaškim obilježjima. Grafiti su osvanuli na Pravoslavnoj crkvi, a "Srbe na vrbe,'Ostojiću Ranko napuši se ćuke" samo su neki od natpisa, javlja Dubrovački dnevnik.

Srpska pravoslavna crkva nalazi se inače u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Osim toga, na ulazu u grad osvanuo je i natpis "Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti", a išarani su i ostali dijelovi grada.

Dubrovačka policija istražuje tko je kriv na natpise, a kažu i kako je o svemu obaviješteno nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku.

"Autori skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima"

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako u ime Dubrovnika i svih građana izražava najoštriju osudu i zgražanje nad porukama mržnje na dubrovačkim ulicama.

- Autori ovih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća - istaknuo je Vlahušić. Dodao je kako se čudi takvom činu netolerancije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata.

Idi na 24sata

Komentari 174

  • StefanPerovic 06.12.2014.

    Dubrovnik je verovatno najbolji primer da se ukratko prikaže proces odsrbljavanja. To je grad koji od postanka nije bio naseljen Hrvatima niti je ikad bio pod njihovom državnom vlašću, a danas je „napučen“ isključivo hrvatskim „pućanstvom“ i, dabome, nalazi se u Hrvatskoj.Od postanka, Raguza ili Dubrovnik ugnežđena je između dve klasične srpske oblasti – Travunije i nizvodnog Zahumlja, odnosno Huma. Zato je sasvim bespredmetna rasprava kog su porekla dubrovački Sloveni jer su u grad mogli da dospeju samo iz zaleđa koje je srpsko.Tako svedoče i dokumenta grada, ali još bolje sami dubrovčani i njihova književnost.Dubrovnik je nekada bio najveći srpski grad, a sveti Petar Cetinjski je predlagao da bude prestonica Srbije.U kalendaru „Dubrovnik“ za prostu 1898. godinu, štampanom u dubrovačkoj Štampariji A. Pasarića, nalazimo, uz ostalo, i podatak kojim jezikom se u to vreme govori u Dubrovniku i to, stoji u kalendaru, „govor u kući“. Od 11.177 stanovnika Dubrovnika njih 9.713 izjasnilo se da govori srpskim jezikom. Italijanski je koristilo 716, nemački 285, mađarski 384 stanovnika grada. Neki su se izjasnili da govore češki, slovenski, poljski i ruski, ali niko, ni jedan jedini stanovnik Dubrovnika, nije rekao da govori hrvatskim jezikom. Ali, hrvatska istorija, rečeno je na ovom mestu mnogo puta, satkana je od laži i falsifikata.

  • Sonador 04.09.2013.

    Tko god da je ovo učinio nadam se da će biti brzo pronađen i adekvatno (adekvatno znači najstrože) kažnjen.

  • vekioo6 03.09.2013.

    pa šta se čudite __ako su poreznici mogli u sred sezone zatvarat kafiće i tjert goste iz apartmana a stranci su to gledali pa onda neka barem vide da smo mi pismen narod pa znamo pisat i po kulturnoj baštini jer šta mi imamo od nje kada nemamo državu šta če nam i baština ____srce vodi kao što je bilo i u ratu koji se izgleda nažalost nastavlja zahvaljujuči našoj večinski srpskoj vladi___hvalaaaaa

Komentiraj...
Vidi sve komentare