To je to što me zanima!

'Grad nam nudi 112.000 eura za okretište, no to je premalo'

Zemljište na kojem je okretište još je 1890. godine kupio pradjed Jure Juretić, a djed Janko ovdje je 1945. sagradio i novu kuću, srušenu 1978. godine radi nikad sagrađene ceste
Vidi originalni članak

Nakon što su mu 1978. godine uzeli zemljište i srušili kuću, djed Janko prestao je jesti i počeo kopnjeti. Uzeli su mu sve što je imao, a njemu je to onda uzelo sigurno i deset godina života.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priča tako Mladen Maršanić (65), koji je sa sestrom Mirjanom Kos (65) u utorak postavio ogradu na okretište tramvaja u zagrebačkom naselju Prečko. Njihova je priča puno dulja čak i od mandata Milana Bandića.

OGRADILI OKRETIŠTE U PREČKOM Zagreb je ponudio Maršanićima 79 eura/m2: 'Ovo vrijedi više!'

Zemljište na kojem se okretište nalazi, ali i još nekoliko jutara oko njega, godinama je kupovao Mladenov i Mirjanin pradjed po majčinoj strani, Jure Juretić, koji je u Zagreb stigao 1890. godine s Grobnika, odakle su tada došli i Maršanići.

Prvo je Jure na parceli na kojoj je danas okretište sagradio kuću, a 1945. djed Janko sagradio je novu.

Na poljima oko kuće uzgajao je voće i povrće i prodavao ga na tržnici.

U kući su živjele tri generacije Juretića, pa tako i Mladen sa sestrom.

Država je 1978. godine odlučila tuda “provući” cestu, Janku je uzela zemljište, srušila kuću, platila nekakvu naknadu, ali cesta tuda nikad nije prošla. Ali jest okretište, i to tri godine nakon što je, kaže Mladen, majka Vera 1997., a na temelju zakona o povratu imovine iz 1996. godine, podnijela zahtjev da im plate odštetu po tržišnoj cijeni.

PROSTI GRADONAČELNIK U ETERU Bandić: Mene nitko ne je*e! Ja nisam klošar, čime se hranite?!

Djed Janko preminuo je baš nekako tad, prisjeća se njegov unuk. Saga traje 22 godine, u srijedu ih je na pet minuta primio gradonačelnik i rekao da će “sve biti riješeno”. Jučer je iz Grada obitelji stigla ponuda za otkup - za 1425 metara kvadratnih okretišta nude 112.000 eura. Vrijednost su izračunali na temelju cijena iz 1996. godine.

Obitelj je odbila, s bitkom idu dalje.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • ceralaz 10.10.2019.

    plačena je dakle od juge još neka naknada a danas bi još vjerojatno milijardu jer eto milion je malo

  • uvijek žedan 09.10.2019.

    Lakomost je grda stvar. Dobili naknadu 1978 ? Kakvu ? Ako je to bila neka lova ili stančić nije oteto. Je , al sad to puno više vrijedi nego onda pa milijunček nije dovoljan. Obzirom da se radi o 65- godišnjacima još malo pa će im biti dovoljno par kvadrata zemljice.Bez silnih milijuna na koje im sad rit zinula.

  • VladoZg_1 04.10.2019.

    Neka vam vrate zemlju,imat ćete sigurno 10 velikih građevinskih tvrtki u redu sa finom parom za otkup iste

Komentiraj...
Vidi sve komentare