To je to što me zanima!

Grad se ne vidi od zagađenog smoga: 'Nemojte izlaziti van'

TEŠKO ZAGAĐENJE: Razine zagađenja zraka u Pekingu gotovo su 20 puta premašile sigurnosni limit koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),
Vidi originalni članak

Dok u Parizu traje veliki summit o klimi, Peking je posljednjih nekoliko dana prekriven najgorim smogom ove zime. Grad se gotovo i ne vidi od smoga. Kineske vlasti upozoravaju da je riječ “teškom zagađenju” i savjetuju stanovnicima Pekinga, kojih je oko 20 milijuna, da ne izlaze van, ako to nije prijeko potrebno. Oni, pak, koji moraju izaći, trebali bi svakako nositi masku na licu.

Naime, razine zagađenja zraka gotovo su 20 puta premašile sigurnosni limit koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pokazali su američki podaci. Koncentracija čestica PM2,5 – lebdećih čestica aerodinamičkog promjera ispod 2,5 mikrona – dosegla je u Pekingu 434 mikrograma po prostornom metru. To je najviša razina na ljestvici i smatra se “opasnom”.

Dnevno maksimalno izlaganje česticama PM2,5, prema preporukama WHO-a, iznosi 25 mikrograma po prostornom metru.  Te su čestice opasne za zdravlje jer se mogu nataložiti duboko u plućima.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • ambientocclusser 01.12.2015.

    I to je to, to je ta cijena "civilizacijskog napretka, standarda i luksuza"? Bicikli su im bili fuj?

  • budalajlama 01.12.2015.

    To je uobičajena pojava u večini gradova, a svi se čude kao Mujo o Haso.Došli oni u grad, i veli Haso, "čuješ li ,Mujo kako smrdi smog?"....................dalje znate.

  • DenisSneperger 01.12.2015.

    Hm, zanimljivo, Amerikanci su drugi po zagađenosti co2 i prvi po zagađenosti voda, i usuđuju se stalno djeliti lekcije ostatku svijeta

Komentiraj...
Vidi sve komentare