Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
80 komentara

Grad se ne vidi od zagađenog smoga: 'Nemojte izlaziti van'

TEŠKO ZAGAĐENJE: Razine zagađenja zraka u Pekingu gotovo su 20 puta premašile sigurnosni limit koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),

Reuters
Foto: Reuters
80 komentara

Dok u Parizu traje veliki summit o klimi, Peking je posljednjih nekoliko dana prekriven najgorim smogom ove zime. Grad se gotovo i ne vidi od smoga. Kineske vlasti upozoravaju da je riječ “teškom zagađenju” i savjetuju stanovnicima Pekinga, kojih je oko 20 milijuna, da ne izlaze van, ako to nije prijeko potrebno. Oni, pak, koji moraju izaći, trebali bi svakako nositi masku na licu.

Naime, razine zagađenja zraka gotovo su 20 puta premašile sigurnosni limit koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pokazali su američki podaci. Koncentracija čestica PM2,5 – lebdećih čestica aerodinamičkog promjera ispod 2,5 mikrona – dosegla je u Pekingu 434 mikrograma po prostornom metru. To je najviša razina na ljestvici i smatra se “opasnom”.

Dnevno maksimalno izlaganje česticama PM2,5, prema preporukama WHO-a, iznosi 25 mikrograma po prostornom metru.  Te su čestice opasne za zdravlje jer se mogu nataložiti duboko u plućima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message