To je to što me zanima!

Građani dali novac za stradale u potresu, a više od pola iznosa dobit će četiri ministarstva

Od 100 milijuna kuna čak 60 će dobiti Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, odnosno Robne zalihe, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, te Ministarstvo poljoprivrede
Vidi originalni članak

U akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" skupljeno je više od 100 milijuna kuna, koja su na račun državne riznice uplatili brojni građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, a kako doznaje Jutarnji list, tek 40 posto tog iznosa bit će iskorišten za obnovu stambenih jedinica građana.

Tako će oko 40 milijuna kuna otići Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Ostalih 60 milijuna rasporedit će se po ministarstvima. 

Do 20 milijuna kuna išlo bi na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite.  

MULJAŽE S DONACIJAMA? Petrinjci ušli u tajno skladište puno doniranog građevinskog materijala: Zašto se to skriva?

Riječ je o tvrtkama koje su postavljale šatore, prevozile mobilne kućice, radile na saniranju dimnjaka i krovova, ili koje su angažirale dizalice, ali i o državnoj tvrtki Pleter koja je angažirana da priprema hranu stradalima u potresu.

Oko 10 milijuna kuna doniranog novca trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba u skladu s odlukama Stožera, a 15 milijuna kuna bi moglo dobiti i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje ustanova u sustavu socijalne skrbi stradalih u potresu. U potresima su, prema izvješćima, potpuno stradala tri objekta ustanova socijalne skrbi, a dva su privremeno neupotrebljiva, među njima i domovi za starije i nemoćne u Petrinji i Sisku. I Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo dobiti 15 milijuna kuna za potpore poljoprivrednim proizvođačima.

Iz Marićevog ministarstva su poručili da će Vlada o tome odlučiti danas.

Idi na 24sata

Komentari 125

  • kemy 25.02.2021.

    zato su i rekli da se najbolje uplacuje novac na njihov racun

  • iv.ma 25.02.2021.

    Ja poslao rodbini kojia je blizu tog područja a nisu na sreću stradali i obitelj koja je bila i u drugim poroblemima osim potresa dobila direkt na ruke.Na koje kakve državne organizacije ni lipe više nikad.

  • miljac mimi 25.02.2021.

    Oleeeee ,, nista necu komentirat

Komentiraj...
Vidi sve komentare