To je to što me zanima!

Grade dom za mlade koji su morali napustiti dječje domove

Smještaj će dobiti, ne samo mladi koji su ranije bili u domovima, nego i oni slabijeg imovinskog stanja. Projekt vrijedi 8,7 milijuna kuna i do sada je osigurano šest milijuna...
Vidi originalni članak

Barbara (18) za četiri mjeseca morat će napustiti Caritasov dom za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi jer prema zakonu, sva djeca i mladi u takvim domovima, gube pravo na smještaj i bilo koju skrb kad postanu punoljetna i doslovce ostaju prepuštena sami sebi.

- Teško mi je bilo gledati svoje prijatelje koji nakon 18. godine moraju napustiti prijateljsko okruženje u kojem su odrastali i ostaju sami sa sobom. Mnogi se moraju vratiti i u obitelji iz kojih su i otišli u domove. Ni sama ne znam gdje ću nakon što izgubim pravo na smještaj u Caritasovu domu, ali radim pa se nadam da ću se snaći – rekla je Barbara koje je jedna od oko 60-ero mladih koji svake godine po sili zakona moraju napustiti domove za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi. Svjesni tog problema, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar pokrenula je Caritasovu akciju kojom se već gradi Kuća za mlade u kojoj bi mladi i nakon 18. godine nastavili živjeti.
                 
- U domovima diljem Hrvatske je oko 800 djece i mladih, a nakon što dovrše školu i postanu punoljetni, moraju napustit domove. Neki nađu posao, iznajme stan, ali ima i onih koji su prepušteni sami sebi, ostaju na ulici, bez podrške obitelji i društva. Doslovce su bez krova nad glavom, posla i ne znaju kamo krenuti – rekla je sestra Jelena. Caritas je još lani počeo gradnju svoje Kuće za mlade u Zagrebu na Selskoj cesti i u kojem će biti mjesta za 30-ak mladih. 

Smještaj će dobiti, ne samo mladi koji su ranije bili u domovima, nego i oni slabijeg imovinskog stanja. Projekt vrijedi 8,7 milijuna kuna i do sada je osigurano šest milijuna. Nedostaje 2,7 milijuna što će se pokušati skupiti humanitarnom akcijom. Svi građani mogu dati svoj doprinos i donirati 6,25 kuna pozivom na broj 060 9001 do kraja godine. Središnji dio humanitarne akcije biti će 14. listopada kada će se na Prvom programu HTV-a prenositi koncert „Uz nas niste sami“ na kojem će nastupiti Matija Dedić, Marko Tolja, Damir Kedžo, Saša Lozar i drugi. 

U pozivnom centru gledateljima će se na humanitarni telefon javljati, između ostalih, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U akciju se možete uključiti i uplatom izravno na račun Privredne banke Zagreb na broj: IBAN HR14 2340 0091 1103 4316 6.

Uplate iz inozemstva: SWIFT PBZG HR2X, IBAN HR14 2340 0091 1103 4316 6,

Poziv na broj: 07015 

Opis plaćanja: Dobrovoljni prilog za izgradnju objekta za mlade

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 15

  • sokrates_mali 12.10.2017.

    Bravo Časne sestre! Sve pohvale!

  • salixalba 12.10.2017.

    A dok se dom ne sagradi, mogli bi bar donjeti zakon da mladi (korisnici doma) koji nakon završene srednje škole žele dalje studirati mogu ostati u domu još 6 mjeseci nakon diplome. (odnosno dok se ne zaposle).

  • škver 12.10.2017.

    E, ovo je Vijest dana !!! Ovo zaslužuje sve pohvale!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare