Obavijesti

News

Komentari 15

Grade dom za mlade koji su morali napustiti dječje domove

Grade dom za mlade koji su morali napustiti dječje domove
1

Smještaj će dobiti, ne samo mladi koji su ranije bili u domovima, nego i oni slabijeg imovinskog stanja. Projekt vrijedi 8,7 milijuna kuna i do sada je osigurano šest milijuna...

VIDEO

Barbara (18) za četiri mjeseca morat će napustiti Caritasov dom za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi jer prema zakonu, sva djeca i mladi u takvim domovima, gube pravo na smještaj i bilo koju skrb kad postanu punoljetna i doslovce ostaju prepuštena sami sebi.

- Teško mi je bilo gledati svoje prijatelje koji nakon 18. godine moraju napustiti prijateljsko okruženje u kojem su odrastali i ostaju sami sa sobom. Mnogi se moraju vratiti i u obitelji iz kojih su i otišli u domove. Ni sama ne znam gdje ću nakon što izgubim pravo na smještaj u Caritasovu domu, ali radim pa se nadam da ću se snaći – rekla je Barbara koje je jedna od oko 60-ero mladih koji svake godine po sili zakona moraju napustiti domove za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi. Svjesni tog problema, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar pokrenula je Caritasovu akciju kojom se već gradi Kuća za mlade u kojoj bi mladi i nakon 18. godine nastavili živjeti.
                 
- U domovima diljem Hrvatske je oko 800 djece i mladih, a nakon što dovrše školu i postanu punoljetni, moraju napustit domove. Neki nađu posao, iznajme stan, ali ima i onih koji su prepušteni sami sebi, ostaju na ulici, bez podrške obitelji i društva. Doslovce su bez krova nad glavom, posla i ne znaju kamo krenuti – rekla je sestra Jelena. Caritas je još lani počeo gradnju svoje Kuće za mlade u Zagrebu na Selskoj cesti i u kojem će biti mjesta za 30-ak mladih. 

Smještaj će dobiti, ne samo mladi koji su ranije bili u domovima, nego i oni slabijeg imovinskog stanja. Projekt vrijedi 8,7 milijuna kuna i do sada je osigurano šest milijuna. Nedostaje 2,7 milijuna što će se pokušati skupiti humanitarnom akcijom. Svi građani mogu dati svoj doprinos i donirati 6,25 kuna pozivom na broj 060 9001 do kraja godine. Središnji dio humanitarne akcije biti će 14. listopada kada će se na Prvom programu HTV-a prenositi koncert „Uz nas niste sami“ na kojem će nastupiti Matija Dedić, Marko Tolja, Damir Kedžo, Saša Lozar i drugi. 

U pozivnom centru gledateljima će se na humanitarni telefon javljati, između ostalih, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U akciju se možete uključiti i uplatom izravno na račun Privredne banke Zagreb na broj: IBAN HR14 2340 0091 1103 4316 6.

Uplate iz inozemstva: SWIFT PBZG HR2X, IBAN HR14 2340 0091 1103 4316 6,

Poziv na broj: 07015 

Opis plaćanja: Dobrovoljni prilog za izgradnju objekta za mlade

Pokretanje videa...

00:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.