To je to što me zanima!

'Ovo su nova vrata Hrvatske, Tuđman bi bio jako ponosan'

Novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke "Franjo Tuđman" svečano je otvoren u utorak navečer u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili predsjednik Vlade...
Vidi originalni članak

Novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke "Franjo Tuđman" svečano je otvoren u utorak navečer u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i državnim tajnik za vanjske poslove Francuske Republike Harlem Desir te mnogi partneri te zračne luke koja se za redoviti promet otvara 28. ožujka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Plenković: Zračna luka odiše Europom 21. stoljeća

Novi putnički terminal Zračne luke "Franjo Tuđman" najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura, a tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke, uključujući Kamgrad i Zagreb Montažu te Viadukt, koji je i član konzorcija koji stoji iza investicije, odnosno tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013., krajem koje je i počela gradnja.

MZLZ, osim Viadukta, čini još pet tvrtaka - članica s međunarodnim iskustvom u izgradnji i upravljanjem zračnim lukama te financiranju i upravljanju projektima - Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC i TAV Airports. Luka je u vlasništvu RH (55 posto), Grada Zagreba (35 posto) te Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice (po pet posto).

Njihovi su predstavnici zajedno s premijerom Plenkovićem i francuskim državnim tajnikom Desirom te zagrebačkim i velikogoričkim gradonačelnicima Milanom Bandićem i Draženom Barišićem, sinom Franje Tuđmana Miroslavom i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanikom Hrvatskoga sabora Markom Sladoljevim i županom zagrebačke županije Stjepanom Kožićem svečano otvorili novi terminal presijecanjem vrpce. Tome je uz govore prethodila hrvatska himna "Lijepa naša" koju su izveli Ansambl Lado, a na svečanosti je nastupila plesna skupina s koreografijom Larise Lipovac.

Naglasivši da mu je velika čast biti na otvorenju Zračne luke "Franjo Tuđman", koja odiše Europom i svijetom 21. stoljeća, premijer Plenković je istaknuo da su to nova vrata Hrvatske na koje bi bio ponosan i Franjo Tuđman. Zahvalio je svim prošlim hrvatskim vladama, koncesionarima -  investitorima te svima drugima uključenim u taj projekt kojim je Hrvatska došla u prometnom smislu na višu razinu.

"Siguran sam da će ovakva predivna Zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske te daljnjem povećanju broj turista u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i biti poticaj da se završe slični projekti u Splitu i drugim zračnim lukama. Sretan sam i ponosan što luka nosi ime prvoga hrvatskog predsjednika, kao i da se prometna infrastruktura stavlja u funkciju građana i turista. Vjerujem da će ta luka postati hub za jugoistočnu Europu i pridonijeti jačanju gospodarstava", istaknuo je Plenković poručujući da će se Vlada truditi da ojača i svu drugu prometnu infrastrukturu pa i željeznicu koja tek treba doći na razinu 21. stoljeća.

Oleg Butković: Zagreb napokon ima dostojnu zračnu luku

Na svečanosti su bili i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar turizma Gari Cappelli te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je naglasio da Zagreb konačno ima dostojnu luku koja ga uvodi u zračni promet 21. stoljeća.

"Put do svega ovoga nije bio lagan, bilo je poteškoća, ali je sve uspješno riješeno", rekao je Butković najavljujući da bi se u iduća tri mjeseca mogla znati i odluka Europske komisije u vezi s financiranjem još jednog velikog projekta - Pelješkog mosta.

Poručivši kako su sretni što su u planiranom roku od tri godine uspjeli izgraditi terminal, predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron je rekao da je "gradnja novog terminala bila velik izazov jer je to fantastičan projekt, no uspjeli su i krajem ovog mjeseca očekuju prve putnike te nastavak pozitivnih trendova u njihovu broju i poslovanju".

 Francuski državni tajnik Desir rekao je da je sretan što je u Zagrebu i što se tako važna zračna luka otvara u 25. godini od međunarodnog priznanja Hrvatske.

"Pohvaljujem hrvatske arhitekte i izvođače kao i francuske koji su tu radili jer to pridonosi jačanju ekonomske i druge suradnje Hrvatske i Francuske. To je izvanredna prilika za jačanje hrvatske ekonomije i jačeg međunarodnog prepoznavanja Hrvatske i kao članice Europske unije", ocijenio je Desir.

Osim predstavnika investitora, hrvatske i francuske Vlade te vlasnika Zračne luke, na svečanom otvorenju su bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Željko Reiner i Ivan Vrdoljak, a u ime predsjednika Sabora Bože Petrova bio je zastupnik Marko Sladoljev. Na svečanosti otvorenja Zračne luke "Franjo Tuđman" bila je kći pokojnog predsjednika Nevenka, sinovi Miroslav i Stjepan te mnogi gosti među kojima i partneri iz zrakoplovnih kompanija.

Nakon svečanog otvorenja visoki uzvanici su obišli novi putnički terminal.

'Impresivna građevina suvremene arhitekture'

Kako navode arhitekti riječ je o impresivnoj građevini "atraktivne, suvremene arhitekture" koja predstavlja "spoj betonskog podnožja u kojem se nalaze svi sadržaji terminala i valovite čipkaste čelične konstrukcije krova koja zgradi daje poseban arhitektonski izričaj".

Novi terminal prostire se na 65.000 metara kvadratnih, a za milijune putnika osigurano je 1.100 parkirnih mjesta. Novi terminal građen je za pet milijuna putnika godišnje, a jednom kad se ta brojka premaši planira se izgradnja druge faze terminala kojom će se kapacitet zračne luke povećati na osam milijuna. Radovi su trajali tri i pol godine.

ZET uvodi novu autobusnu liniju

Osim novog putničkog terminala, Zagreb će u utorak dobiti i novu autobusnu liniju.

- U 20.15 sati, na autobusnoj stanici Zračne luke probnom vožnjom najavit će se nova autobusna linija 290 – Zagreb (Kvaternikov trg) – Zračna luka – Velika Gorica, koja će u redovnom prometu biti nakon dovršenja pristupne ceste s istočne obilaznice prema novom putničkom terminalu MZL-a - priopćio je Ured gradonačelnika Milana Bandića.

Idi na 24sata

Komentari 740

  • Papatest 23.03.2017.

    Što mislite da se u Berlinu aerodrom nazove Adolf Hitler

  • Papatest 23.03.2017.

    Ima kapacitet 5 miliona putnika na godinu,za 10 mjeseci svi možemo napustiti Hrvatsku,odlično

  • UNPROFOR 23.03.2017.

    Dajte još Dalmaciju na 30-godišnju koncesiju , pa da budu Krivousti i njegovi i-----i još više ponosni !

Komentiraj...
Vidi sve komentare