To je to što me zanima!

Gradovi iz cijele RH otkazuju novogodišnje programe i šalju pomoć stradalima u potresu

Katastrofalan potres koji je u utorak pogodio Sisačko-moslavačku županiju mobilizirao je 20-ak hrvatskih gradova koji otkazuju novogodišnje programe kako bi poslali novac za saniranje štete.
Vidi originalni članak

Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi su jučer objavili da otkazuju planirane novogodišnje programe i odmah uplaćuju po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji, a njihov primjer slijede i drugi hrvatski gradovi, objavio je u srijedu portal gradonačelnik.hr.  

- Izražavamo sućut i solidarnost zbog posljedica snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i petrinjski kraj. Duboko žalimo za tragičnim gubicima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć - poručila su gradonačelnici četiri dalmatinska grada u zajedničkoj izjavi. 

POZVALI I DRUGE Hrvatska pošta donira milijun kuna za stradale u potresu, bez naknade i za donacije građana

Gradovi organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za stradale obitelji, ali šalju i novac za početak obnove.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.

- Građani Samobora, kao i Gradska uprava, uvijek su spremni pomoći, osobito u ovakvim situacijama kada svi ostajemo bez teksta. Nesreća koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta traži suosjećanje i pomoć svih nas. Samobor je uz vas - poruka je iz Samobora.

OBILAZI NAJPOGOĐENIJA PODRUČJA Milanović posjetio unesrećene građane u petrinjskoj vojarni

Drugi najveći iznos - 300 tisuća kuna - Petrinji stiže iz Opatije. Naime, kako su javili, Grad Opatija i Gradsko vijeće Grada Opatije iz vlastitih neutrošenih sredstava te gradske tvrtke i ustanove zajedno će uplatiti 300 tisuća kuna na otvoreni račun Crvenog križa za pomoć stradalima u razornom potresu.

Đakovo i Rijeka odmah su donijeli odluku i već uplatili po 200 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve je 100 tisuća kuna izdvojio i Grad Metković, te su u srijedu ujutro uplatili 70 tisuća kuna za Petrinji i 30 tisuća kuna Glini.

Isti iznos, 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar.

Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, a  Bjelovar i Donja Stubica po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna, donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu.

U SELU MAJSKE POLJANE Psi tragači pomažu spasiocima

Požega će također pomoći s 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Trogir je odlučio otkazati novogodišnji vatromet i za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a isto će napraviti i u Valpovu, Supetru i Vrbovcu. Financijsku pomoć najavili su i iz Belog Manastira.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj koja je ostala bez kuće

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • mudrac bez pameti 30.12.2020.

    Vatromet kupljen i pucat će se jer kako objasniti maloj djeci, koja su dobrovoljno poslala punu kutiju svojih igračaka za Petrinju i okolicu, da ću im uskratit ovo malo radosti šta čekaju cilu godinu. Također vipe će se pucati u miru kao podrška uz pjesmu da Hrvatski narod sve može pobjediti u slozi. A za vas moralne vertikale koje ćete nabiti 1000 minusa moram reći da sam donirao i odjeću i hranu, i da su djeca svojevoljno napunila punu veliku kutiju svojih igračaka i da sam član i jedan od koordiniratora prikupljanja pomoći udruge koja je skupila ogromne količine pomoći na mali broj stanovnika koji imamo, tako da mislim i na druge ali mislim i na svoju obitelj kojima je potrebno to malo osmjeha na licima kad vide vatromet da lakše zaboravimo ovu godinu. Ne ponovila se.

  • muskarac 30.12.2020.

    sta ce neko omastit brk..vec ih sad vidim kako zadovoljno trljaju rukama

  • Ramone1 30.12.2020.

    Smatram da bi i bez potresa ikakav vatromet bio besmislen a kamoli s ovim potresima koji još uvijek traju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare