To je to što me zanima!

Gradski ured za obrazovanje: Učenici će se uskoro vratiti u škole; Božinović: To nije logično

Ministar Božinović je nakon sastanka Znanstvenog savjeta rekao kako ne treba sad ublažavati mjere. Na pitanje jesu li članovi Savjeta govorili o školama, Božinović je rekao da postoje različita mišljenja o tome.
Vidi originalni članak

Danas, u četvrtak, imamo 55 manje zaraženih učenika u školama nego što je to bilo u petak. Također, postotak zaraženih je 0,2 posto, što je zaista malo, pa smatramo da će biti usvojen naš prijedlog da svi učenici osnovnih škola u Gradu Zagrebu od ponedjeljka krenu na redovnu nastavu, potvrdili su nam u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje.

Srednjoškolci će ipak pričekati još tjedan dana do povratka u klupe jer više koriste javni prijevoz, a brojke zaraženih su i dalje prilično visoke. No, u GU za obrazovanje nadaju se kako će se i oni vratiti u model A za deset dana.

U Osječko-baranjskoj županiji ostaje isti režim u školama i idući tjedan. U Istarskoj županiji u klupe se vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda, svi ostali, uključujući i maturante, ostaju u online nastavi.

Načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović ipak je istaknuo kako smatra da se režim provedbe nastave ne bi trebao mijenjati, s obzirom na visoke brojke zaraženih.

NAKON SASTANKA SAVJETA Božinović: Produžit ćemo mjere koje su na snazi. Naravno, one se uvijek mogu opet postrožiti

- U ovom trenutku nemam informaciju o tome. Tu postoje različita mišljenja. Neki epidemiolozi smatraju da je neodlazak u škole, odnosno primjena C modela u ovoj situaciji opravdana. Mi to također smatramo. Vi znate da odluku o tome donosi posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti koje uključuje i epidemiologe. Mislim da u ovom trenutnu nema puno razloga da se mijenja ta odluka jer nam brojevi ne padaju. Naime, brojevi nam rastu pa i u odnosu na trenutak kad se odlučilo da se ide s C modelom. Znači, ukoliko ste u određenoj incidenciji predlagali i počeli primjenjivati C model, nije logično, ukoliko brojevi novozaraženih od tada rastu, da se kreće u popuštanje - kazao je na konferenciji za medije.

Inače, u srijedu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim županijama da prikupe podatke o zaposlenicima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u pojedinoj županiji zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19. Kako su izvijestili, dopis je upućen i svim visokim učilištima, znanstvenim institutima i studentskim centrima od kojih smo zatražili informacije o zainteresiranima djelatnicima za cijepljenje protiv COVID- 19 za vlastite zaposlenike.

Tablice sa zaposlenicima koji su iskazali interes za cijepljenje Ministarstvu se trebaju dostaviti do ponedjeljka, 19. travnja do 12 sati. Ministarstvo će objedinjene podatke dostaviti HZJZ-u u čijoj je nadležnosti proces cijepljenja.

Iako je u nekim županijama već bilo organizirano cijepljenje za nastavnike, primjerice u Sisačko-moslavačkoj županiji, odgovor nije bio značajan. Velika većina odgojno-obrazovnih djelatnika ipak nije bila obuhvaćena, iako su bili u prioritetnim skupinama. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • ante pakrac 15.04.2021.

    Šta ćemo sad ić jedan tjedan u školu jedan online daj se više odlučite

  • 12041965 15.04.2021.

    Samoborskih stožaš donio odluku đaci se 19. 4 vračaju u učionice ja mislim da niti jednog nema pametnog u stožaru i to mi niko ne može reći jel je to van svake pameti pored ovoliko zaraženi. 

  • x00x 15.04.2021.

    a sto je logicno u ovom igrokazu haha

Komentiraj...
Vidi sve komentare