Obavijesti

News

Komentari 19

Gradski ured za obrazovanje: Učenici će se uskoro vratiti u škole; Božinović: To nije logično

Gradski ured za obrazovanje: Učenici će se uskoro vratiti u škole; Božinović: To nije logično

Ministar Božinović je nakon sastanka Znanstvenog savjeta rekao kako ne treba sad ublažavati mjere. Na pitanje jesu li članovi Savjeta govorili o školama, Božinović je rekao da postoje različita mišljenja o tome.

VIDEO

Danas, u četvrtak, imamo 55 manje zaraženih učenika u školama nego što je to bilo u petak. Također, postotak zaraženih je 0,2 posto, što je zaista malo, pa smatramo da će biti usvojen naš prijedlog da svi učenici osnovnih škola u Gradu Zagrebu od ponedjeljka krenu na redovnu nastavu, potvrdili su nam u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje.

Srednjoškolci će ipak pričekati još tjedan dana do povratka u klupe jer više koriste javni prijevoz, a brojke zaraženih su i dalje prilično visoke. No, u GU za obrazovanje nadaju se kako će se i oni vratiti u model A za deset dana.

U Osječko-baranjskoj županiji ostaje isti režim u školama i idući tjedan. U Istarskoj županiji u klupe se vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda, svi ostali, uključujući i maturante, ostaju u online nastavi.

Načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović ipak je istaknuo kako smatra da se režim provedbe nastave ne bi trebao mijenjati, s obzirom na visoke brojke zaraženih.

Božinović: Produžit ćemo mjere koje su na snazi. Naravno, one se uvijek mogu opet postrožiti
Božinović: Produžit ćemo mjere koje su na snazi. Naravno, one se uvijek mogu opet postrožiti

- U ovom trenutku nemam informaciju o tome. Tu postoje različita mišljenja. Neki epidemiolozi smatraju da je neodlazak u škole, odnosno primjena C modela u ovoj situaciji opravdana. Mi to također smatramo. Vi znate da odluku o tome donosi posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti koje uključuje i epidemiologe. Mislim da u ovom trenutnu nema puno razloga da se mijenja ta odluka jer nam brojevi ne padaju. Naime, brojevi nam rastu pa i u odnosu na trenutak kad se odlučilo da se ide s C modelom. Znači, ukoliko ste u određenoj incidenciji predlagali i počeli primjenjivati C model, nije logično, ukoliko brojevi novozaraženih od tada rastu, da se kreće u popuštanje - kazao je na konferenciji za medije.

Inače, u srijedu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim županijama da prikupe podatke o zaposlenicima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u pojedinoj županiji zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19. Kako su izvijestili, dopis je upućen i svim visokim učilištima, znanstvenim institutima i studentskim centrima od kojih smo zatražili informacije o zainteresiranima djelatnicima za cijepljenje protiv COVID- 19 za vlastite zaposlenike.

Tablice sa zaposlenicima koji su iskazali interes za cijepljenje Ministarstvu se trebaju dostaviti do ponedjeljka, 19. travnja do 12 sati. Ministarstvo će objedinjene podatke dostaviti HZJZ-u u čijoj je nadležnosti proces cijepljenja.

Iako je u nekim županijama već bilo organizirano cijepljenje za nastavnike, primjerice u Sisačko-moslavačkoj županiji, odgovor nije bio značajan. Velika većina odgojno-obrazovnih djelatnika ipak nije bila obuhvaćena, iako su bili u prioritetnim skupinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...