To je to što me zanima!

Grčka kritizirala Tursku: 'To je velika eskalacija napetosti'

Turska je dokazala da nije vjerodostojna. Svi koji su vjerovali da Turska misli sve što je kazala prije samita EU-a 1. i 2. listopada sada vide da su bili u krivu, komentirao je glasnogovornik grčke vlade
Vidi originalni članak

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je slanje turskog istraživačkog broda u istočno Sredozemlje „velika eskalacija” napetosti, koja ugrožava mir i sigurnost u regiji.

Turska mornarica objavila je u nedjelju kasno navečer da će turski brod Oruc Reis u idućih deset dana nastaviti provoditi seizmička istraživanja u istočnom Sredozemnom moru.

- Nova turska obavijest putem sustava NAVTEX o istraživanjima južno od Kastelloriza na grčkom epikontinentalnom pojasu, na udaljenosti od samo 6,5 nautičkih milja od grčkih obala, velika je eskalacija - ocijenilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

'ONI SU DIO KULTURE' Grci ostaju bez kioska: 'Naše četvrti polako ostaju bez duše'

Po turskoj pomorskoj obavijesti, još dva broda, Ataman i Cengiz Han, zajedno s Orucom Reisom, nastavit će svoje zadaće u području koje uključuje vode južno od Kastelloriza do 22. listopada.

Odluka objavljena nekoliko dana nakon sastanka grčkog i turskog ministra vanjskih poslova, na kojem je Turska obećala da će predložiti datum za nastavak pripremnih razgovora, pokazala je da je Turska „nepouzdana” i da „ne želi zaista dijalog”, dodaje grčko ministarstvo.

- Pozivamo Tursku da opozove svoju odluku.

IZMEĐU 11 KANDIDATA Ciparski Turci izlaze na izbore: Biraju novog predsjednika

- Turska je dokazala da nije vjerodostojna. Svi koji su vjerovali da Turska misli sve što je kazala prije samita EU-a 1. i 2. listopada sada vide da su bili u krivu - komentirao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas.

Grčka i Turska spore se oko prava na resurse u istočnom Sredozemnom moru.

Kriza je eskalirala nakon što je Turska 10. kolovoza poslala istraživački brod Oruc Reis u pratnji ratnih brodova u blizinu Kastelloriza, koji se nalazi samo dva kilometara od turske obale. 

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a.

UŽIVO IZ ZADRA Kod Molata potonula brodica s dva ribara: 'Plutali su u moru dva sata i držali se za hladnjak'

Europska unija poručila je nakon samita da će kazniti Tursku ako nastavi s istraživanjima nalazišta plina u regiji upozorivši da bi sankcije mogle biti uvedene već u prosincu, što je po ocjeni Ankare dodatno zaoštrilo njihove odnose.

- Nastavit ćemo istraživati, bušiti i štititi naša prava - poručio je na Twitteru turski ministar energetike Fatih Donmez.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Hanss_1 15.10.2020.

    Nato nered kojia skupina

  • Kukcar 13.10.2020.

    Nebe treba vrtat.

  • gvagec 12.10.2020.

    Grci probušite vi njega .....................

Komentiraj...
Vidi sve komentare