Obavijesti

News

Komentari 4

Grčka kritizirala Tursku: 'To je velika eskalacija napetosti'

Grčka kritizirala Tursku: 'To je velika eskalacija napetosti'
1

Turska je dokazala da nije vjerodostojna. Svi koji su vjerovali da Turska misli sve što je kazala prije samita EU-a 1. i 2. listopada sada vide da su bili u krivu, komentirao je glasnogovornik grčke vlade

VIDEO

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je slanje turskog istraživačkog broda u istočno Sredozemlje „velika eskalacija” napetosti, koja ugrožava mir i sigurnost u regiji.

Turska mornarica objavila je u nedjelju kasno navečer da će turski brod Oruc Reis u idućih deset dana nastaviti provoditi seizmička istraživanja u istočnom Sredozemnom moru.

- Nova turska obavijest putem sustava NAVTEX o istraživanjima južno od Kastelloriza na grčkom epikontinentalnom pojasu, na udaljenosti od samo 6,5 nautičkih milja od grčkih obala, velika je eskalacija - ocijenilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Grci ostaju bez kioska: 'Naše četvrti polako ostaju bez duše'
Grci ostaju bez kioska: 'Naše četvrti polako ostaju bez duše'

Po turskoj pomorskoj obavijesti, još dva broda, Ataman i Cengiz Han, zajedno s Orucom Reisom, nastavit će svoje zadaće u području koje uključuje vode južno od Kastelloriza do 22. listopada.

Odluka objavljena nekoliko dana nakon sastanka grčkog i turskog ministra vanjskih poslova, na kojem je Turska obećala da će predložiti datum za nastavak pripremnih razgovora, pokazala je da je Turska „nepouzdana” i da „ne želi zaista dijalog”, dodaje grčko ministarstvo.

- Pozivamo Tursku da opozove svoju odluku.

Ciparski Turci izlaze na izbore: Biraju novog predsjednika
Ciparski Turci izlaze na izbore:  Biraju novog predsjednika

- Turska je dokazala da nije vjerodostojna. Svi koji su vjerovali da Turska misli sve što je kazala prije samita EU-a 1. i 2. listopada sada vide da su bili u krivu - komentirao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas.

Grčka i Turska spore se oko prava na resurse u istočnom Sredozemnom moru.

Kriza je eskalirala nakon što je Turska 10. kolovoza poslala istraživački brod Oruc Reis u pratnji ratnih brodova u blizinu Kastelloriza, koji se nalazi samo dva kilometara od turske obale. 

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a.

Kod Molata potonula brodica s dva ribara: 'Plutali su u moru dva sata i držali se za hladnjak'
Kod Molata potonula brodica s dva ribara: 'Plutali su u moru  dva sata i držali se za hladnjak'

Europska unija poručila je nakon samita da će kazniti Tursku ako nastavi s istraživanjima nalazišta plina u regiji upozorivši da bi sankcije mogle biti uvedene već u prosincu, što je po ocjeni Ankare dodatno zaoštrilo njihove odnose.

- Nastavit ćemo istraživati, bušiti i štititi naša prava - poručio je na Twitteru turski ministar energetike Fatih Donmez.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...