To je to što me zanima!

Grčka neće priznati Kosovo iako su se suzdržali u Vijeću Europe

Grčka neće priznati neovisnost Kosova premda je prošli tjedan bila suzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Vijeće Europe, rekao je savjetnik grčkog premijera za nacionalnu sigurnost Thanos Dokos
Vidi originalni članak

Vijeće Europe, organizacija za promicanje ljudskih prava, u ponedjeljak je dala zeleno svjetlo Kosovu za pristupanje jer su 33 njene zemlje članice bile za, sedam protiv i pet suzdržanih. Mnoge je iznenadilo što se suzdržala Grčka, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju neovisnost Kosova.

- Smatrali smo da je to dobro za provođenje vladavine zakona, a i da smirimo tenzije između dviju strana - izjavio je Dokos na gospodarskom forumu u grčkom gradiću Delfiju.

Kasnije je dodao da je Srbija, u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa, obećala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Atena se na to pozvala prilikom svoje odluke. Kosovo je 2008. jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije.

- Mi još uvijek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to napraviti. Nastojimo biti konstruktivni koliko možemo - izjavio je Dokos.

Vijeće Europe je usvojilo odluku o primanju Kosova tjedan dana prije novog kruga pregovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Bruxellesu. Sastanak zakazan za 2.svibnja posebno je važan jer će na njemu biti predstavljen nacrt statusa općina na sjeveru Kosova većinski naseljenima Srbima, a što mjesecima predstavlja prepreku u normalizaciji odnosa.

10 KANDIDATA Srbi bojkotirali izbore na sjeveru Kosova: 'Od 45.098 birača glasalo tek njih 1.567'

Na gospodarskom forumu u Delfiju sudjelovao je Kurti, a nitko nije došao iz vlade Srbije.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak za novinsku agenciju Tanjug da je razočaran stavom Grčke. To je prenio vladi premijera Kyriakosa Mitsotakisa kojeg 21. svibnja očekuju parlamentarni izbori.

- Nadam se da će se naši srpski prijatelji sjetiti da smo ih godinama podržavali u ovome - rekao je Dokos.

DOBILI ZELENO SVJETLO Hrvatska je snažno podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe

Grčka podržava proširenje Europske unije na jugoistočne zemlje kandidate - Srbiju, BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju - a nije se usprotivila odluci da Kosovari sa svojim putovnicama mogu bez viza putovati Europskom unijom.

- Imamo teško okruženje na svim stranama pa nam je bitno da završi proces proširenja ili barem da se zadrži duh sastanka iz Soluna od prije 20 godina - izjavio je Dokos. Grčka godinama ima zategnute odnose sa susjednom Turskom zbog graničnog spora i podijeljenog Cipra, a što je razlog njenog nepriznavanja Kosova.

MILANOVIĆ O KOSOVU I SRBIJI: 'Vučićeve izjave su nepotrebne, njihova rusofilija je samo etapa, sjećat će je se s podsmijehom'

Pod grčkim predsjedanjem EU-om 2003. održan je sastanak između EU-a i zemalja zapadnog Balkana na kojem je prvi put deklaracijom spomenuto da je budućnost tih zemalja u EU. Od tada je samo Hrvatska postala članicom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare