To je to što me zanima!

Grčka prihvatila rezove, a sindikati najavljuju borbu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Grčka se obvezala na stroge mjere kako bi spasili nacionalnu ekonomiju sa 120 mlrd. eura pomoći. Sindikati su protiv rezova i najavljuju dugu borbu
Vidi originalni članak

Grčki premijer George Papandreou objavio je u nedjelju da je vlada na izvanrednoj sjednici pristala na dogovor s EU i MMF-om kojim bi trebali spasiti posrnulu ekonomiju i obvezala se na stroge mjere štednje. Trogodišnji paket pomoći navodno će vrijediti 120 milijardi eura, a morat će ga odobriti preostalih 15 zemalja eurozone. Premijer je rekao da će učiniti sve da se izbjegne bankrot države. Dodao je da će svaki Grk morati podnijeti teška odricanja i žrtve, koja će im dati vremena za nužne promjene u zemlji.
Sindikalni čelnici odmah nakon te objave su najavili da će pojačati svoju borbu protiv financijskih rezova. Poručuju da će mjere još pojačati recesiju i gurnuti zemlju u duboku komu. Čelnik sindikata GSEE s milijun članova najavio je da će štrajk 5. svibnja biti početak duge borbe.
Tisuće prosvjednika izašle su na ulice u subotu zbog predloženih uvjeta pomoći, koje uključuju drakonsko smanjivanje budžeta za koje vjeruju da će pogoditi siromašne i odvući zemlju dublje u recesiju. Dodatne mjere uključuju podizanje poreza za potrošače i smanjivanje mirovine i plaće u državnoj službi. Sindikati su pozvali radnike na ulice. Molotovljevi kokteli i suzavci letjeli su na sve strane. Prosvjednici su vikali 'Ne MMF-u' prisjećajući se vojne diktature koju su imali od 1967. do 1974. godine. Skandirali su kako žele svoja prava i 'Van MMF i EU'. Više od polovice Grka reklo je da će opet izaći na ulice ako Vlada pristane na robusne mjere. MMF vjeruje kako će Grčkoj trebali deset godina da se izvuče iz krize.

GRČKA ĆE DOBITI 120 MILIJARDI EURA POMOĆI, ALI ĆE I...
- Povećati PDV s 21 na 23 posto
- Snizit će plaće u javnim službama
- Naredne tri godine nema povišica u javnim službama
- Smanjit će mirovine

NJEMAČKA POZDRAVILA MJERE GRČKE VLADE
Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble pozdravio je grčke mjere i rekao da je Njemačka pripremljena da do petka odobri financijski paket pomoći. U Bruxellesu je dodao da treba pozdraviti program koji bi trebao vratiti financijsku stabilnost i konkurentnost. Kancelarka Angela Merkel ranije je rekla da će Vlada pregledati i raspraviti sporazum u ponedjeljak. U sporazumu će Njemačka sudjelovati s 28 posto novca. Ranije je Merkel izjavila da bi u budućnosti zemlje trebale snositi sankcije ako se neće pridržavati pravila Pakta o stabilnosti i rastu oko proračunskog deficita.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • maren 02.05.2010.

    a da jadranka ponudi pomoć

  • vanbračna kći 02.05.2010.

    Zašto ti Grci ne prodaju koji otok kako bi riješili financijske dugove? U svakom slučaju ako EU i Njemačka Grcima posude lovu ovi moraju ponuditi određena jamstva bilo u otocima ili nekretninama!

  • bubamarac14 02.05.2010.

    ma ti grci nikada nisu radili...pa se sada bune kada niko ne daje pare

Komentiraj...
Vidi sve komentare