To je to što me zanima!

Grmljavina tutnjala Zagrebom: 'Razvila se eksplozivna ćelijska ciklona. Bit će toga sve češće'

To je još jedna kap u statistici koja govori o sve ekstremnijim vremenskim prilikama uslijed klimatskih promjena, objašnjava Branko Grisogono, profesor sa zagrebačkog PMF-a
Vidi originalni članak

Znam da je u nekom dijelu noći iza 2 sata jako grmjelo na istočnom dijelu grada, no još nisam vidio sve zabilježene detalje o tome. Bez obzira na to, siguran sam da se noćašnja pojava može komentirati u sferi recentnih klimatskih promjena. Stvari su jednostavno razmazane u prostoru i vremenu, priča nam Branko Grisogono, profesor sa zagrebačkog PMF-a komentirajući glasnu, pomalo strašnu i svakako netipičnu grmljavinu za drugi dio studenog.

VIDEO: Snažno nevrijeme na zadarskom području

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

UZBUNIO SE I EMSC Neprospavana noć i stravična grmljavina u Zagrebu. Mislili da je potres: 'Kakva apokalipsa...'

Grmljavina koja je noćas tutnjala Zagrebom i mnogima nije dala spavati, bila je, dodaje Grisogono, tipična grmljavina za primorske krajeve, a ne za kontinentalni dio. Uzrok? Opet se veže uz klimatske promjene. 

- Razvila se intenzivna eksplozivna ćelijska ciklona koja je sa svojim ubrzanim razvojem već proizvela izrazito sijevanje i grmljavinu. Ništa se doduše ne može tvrditi s potpunom sigurnošću, no smatram da je ovo još samo jedna kap u statistici koja pojačava tu priču o pojačanim klimatskim promjenama. Zbog viška energije u klimatskom sustavu, one se dešavaju sve češće i neočekivanije te su sve intenzivnije - ističe profesor koji je već prethodno govorio o tome kako nas očekuje dosad jedna od najtoplijih zima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

IZ MINUTE U MINUTU Grmljavina u Zagrebu, u Zadru palo 50 litara kiše u samo sat vremena, poplava i u Splitu

- Da, nažalost možemo očekivati razvoj intezivnih vremenskih događanja, poput ovoga, i u budućnosti. Zima će svakako biti toplija, naše područje već je sad za nekoliko stupnjeva toplije nego prije - zaključuje. 

Više pročitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Jadranka Belančić 22.11.2023.

    Očito su komentatori jako mladi ili nisu iz Zagreba, uvijek je bilo grmljavine, samo nije bilo interneta...🤗Kakve to veze ima s klimatskim promjenama, molim odgovorne za ovakve članke da se educiraju o pravoj istini..., tko i zašto priča o klimatskim promjenama, jer prde krave i svinje...? Znate li koliko je mala naša Zemlja u ogromnom svemiru, a neki još uvijek puše priče o efektu staklenika...? 😂S takvima nema napretka... 😒

  • Palamudan 21.11.2023.

    Zemlja je ravna ploča

  • fabercastell 21.11.2023.

    To se ja najeo graha i kobase,,,,,busim ,,rusim ,zagadujem zrak

Komentiraj...
Vidi sve komentare