To je to što me zanima!

Gruzijska regija priprema referendum za pripojenje Rusiji

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", priopćeno je iz njegova ureda, navodeći "povijesne težnje" kao razlog pripojenju
Vidi originalni članak

Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije objavile su u petak da će 17. srpnja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", priopćeno je iz njegova ureda, navodeći "povijesne težnje" stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.

Južna Osetija je 2008. bila u središtu rusko-gruzijskog rata nakon kojega je Kremlj priznao njezinu neovisnost kao i neovisnost druge separatističke gruzijske pokrajine Abhazije i ondje postavio vojne baze.

SANKCIJE Rusija: 'Od subote ćemo ukinuti isporuku struje u Finsku'

Vijest o raspisivanju referenduma dolazi 79. dana ruske invazije na Ukrajinu.

I ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Luhansk, kojih neovisnost Moskva također priznaje, izrazile su zanimanje za priključenje Rusiji.

Ofenziva protiv Ukrajine potaknula je val solidarnosti u Gruziji.

Potonja je i ranije nazivala "neprihvatljivim" plan Južne Osetije o organiziranju referenduma o ulasku u Rusku Federaciju.

>>Više o događajima iz Ukrajine pročitajte ovdje

Rusija je u kolovozu 2008. napala Gruziju čija se vlada borila s proruskim milicijama u tom dijelu zemlje, pošto su granatirale gruzijska sela.

Sukob se završio za pet dana uspostavom primirja u kojoj je posredovala Europska unija, ali uz cijenu pogibije više od 700 ljudi i desetke tisuća raseljenih etničkih Gruzijaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 28

  • mika BJ 14.05.2022.

    Samo neka se pripajaju.. budu bečali za par mjeseci da žele natrag

  • 14.05.2022.

    mozemo li I mi u Rusiju,Putine posalji GRU u Hrvatsku

  • opa1 13.05.2022.

    Citam neki clanak....treba rep srpskoj j***t mater. Stoka proruska. Oni idu uzimat intervju od zarobljenog hrvata. Koji ako kaze pogresnu rijec ce ga ubiti. Ma treba im nato uletiti ko rusi ukrajini. Fj od naroda 

Komentiraj...
Vidi sve komentare