To je to što me zanima!

GSS-ovci iz Paklenice spasili dvoje Nijemaca, bili su promrzli

Mladić i djevojka (23 i 20) su bili iscrpljeni, mokri, ali ne i ozlijeđeni. Zbog skliskih stijena i mraka, nisu znali naći put do dna kanjona. Pomoć su pozvali u 20.30 sati
Vidi originalni članak

Dvoje njemačkih penjača izgubilo se između Velikog Ćuka i Anića kuka na Velikoj Paklenici, tako je u ponedjeljak oko 20.30 sati glasio poziv upomoć na dežurni mobitel zadarske stanice HGSS-a. Noć je već bila pala, a Paklenicu su 'prali' jaki pljuskovi.

Gorski spasioci, njih 18, nakon kratkog dogovora, krenuli su iz stanice HGSS-a u Starigradu na teren. S izgubljenim mladićem i djevojkom razgovarali su telefonski. 

- Čim ugledate rotacijska svjetla HGSS-ovog vozila u kanjonu, dajte nam signal baterijskom lampom - rekli su im spasitelji. 

S podnožja Ovčjeg kuka spasitelji su locirali svjetlosne signale i uz pomoć njih došli do promrzlog i pokislog para penjača od 20 i 23 godine. Tek nakon što su došli do njih shvatili su da se ne radi o alpinističkim penjačima koje treba spuštati s visoke stijene, nego tek o izgubljenim izletnicima. 

Bili su iscrpljeni, mokri, ali ne i ozlijeđeni. Zbog skliskih stijena i mraka, nisu znali naći put do dna kanjona. Timovi HGSS-a s izletnicima su se spustili na sigurno oko ponoći.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • fijuman 23.04.2014.

    svaka čast svim entuzijastima i volonterima HGSS-a ali vrijemeje da konačno sabor i vlada donesu zakon o zaštiti i spašavanju, da se nesmotrenost naplati ali i da država konačno zajedno sa osiguravajućim kućama participira u nabavi sve potrebite opreme i vozila za te predivne ljude. ne može se oprema i vozila nabavljati bez novaca koje nitko neda a traže se njihove intervencije.

  • 22.04.2014.

    Imamo zakone za sve nebitno, osim za ono bitno, a to je sigurnost zdravlja i života ljudi.

  • Dr.VK 22.04.2014.

    ispostaviti im račun od par milja eura tako da dobro zapamte izlet i nek se onda i drugi put uhvate za ručice i lagano u šetnjicu po brdima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare