To je to što me zanima!

Hajdaš Dončić: EU će nam sa 168,3 mil. eura graditi prugu

Željeznička pruga Dugo Selo-Križevci kojom će se prometovati brzinom od 160 km/h sufinancirat će se iz fondova EU, a obnovit će se i četiri kolodvora
Vidi originalni članak

Europska komisija sufinancirat će izgradnju željezničke pruge Dugo Selo-Križevci, pohvalio se ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Iz europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 168,3 milijuna eura dok je investicija ukupno vrijedna 200 milijuna eura.

- Radi se o 38 kilometara nove željezničke pruge, o dvokolosiječnoj elektrificiranoj pruzi s maksimalnom brzinom 160 km/h, radi se o 17 novih željezničkih i cestovnih te dva pješačka prijelaza, a rekonstruirat će se četiri kolodvora: Dugo Selo, Vrbovec, Gradec i Križevci. Uz to se naravno ugrađuju sigurnosni uređaji što znači u konačnici da će se vrijeme putovanja smanjiti za 12 minuta te će ukupna ušteda putovanja biti točno 4 milijuna eura do 2017. godine - izvijestio je Hajdaš Dončić.

Naveo je da će HŽ Infrastruktura s drugim krugom natječaja završiti krajem siječnja, a početak radova očekuje se u proljeće sljedeće godine. Ministar je podsjetio da je za pripremu dokumentacije potrebno dvije do tri godine, a navedena pruga biti će prva koja je obnovljena i izgrađena novcem EU. 

U siječnju ili veljači očekuje se i odluka o sufinanciranju dionice Žabno-Gradec. Očekuje se da će i taj projekt biti sufinanciran europskim novcem u visini od 85 posto od ukupnih sredstava. Riječ je o manjem projektu, a Hajdaš Dončić kaže da će konačna cijena radova ovisiti o javnom natječaju, ali ne bi trebala prelaziti 40 milijuna eura.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • JBravarT 11.12.2014.

    Do vraga , otvorim clanak a ono mi njegov nos izbije oko !

  • nenno77 11.12.2014.

    Daj odi doma

  • oktopus1 11.12.2014.

    ovaj mi vuce na canjugu

Komentiraj...
Vidi sve komentare