To je to što me zanima!

Hajdaš Dončić: Zadržat ćemo kontrolu nad autocestama

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić je ponovio kako će hrvatske autoceste ostati hrvatsko vlasništvo bez obzira tko njima upravlja
Vidi originalni članak

Sukladno prometnoj strategiji Europe da se promet roba s cesta preusmjeri na riječni i željeznički promet, počelo je ostvarivanje projekta "Tehnička pomoć za obnovu i unapređenje plovnog puta rijeke Save, koji se s 2,3 milijuna eura financira kroz IPA program za Hrvatsku.

Kako je rečeno na prigodnoj svečanosti u Sisku, to je ujedno i prvi projekt te vrste od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Cilj projekta je obnova plovnog puta rijeke Save od Siska do Brčkog, čime bi rijeka zadovoljila uvjete 4. klase plovnosti, najniže kategorije međunarodnog plovnog puta.

- I hrvatskom prometnom strategijom prioriteti su razvoj riječnog i željezničkog prometa. Budući da dunavski koridor postaje dio europske mreže plovnih puteva, otvara se mogućnost sufinanciranja iz europskih fondova. Pošto Hrvatska nema vlastitih sredstava za takve investicije, očekujemo kako ćemo u razdoblju od 2014. do 2020. godine ostvariti punu konzumaciju novca iz europskih fondova - rekao je na svečanosti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Voditelj projektnog tima Roberto A. Zanetti je napomenuo kako je rad na projektu već počeo te kako će se sva tehnička dokumentacija, do građevne dozvole izraditi po uvjetima EU. Kako je rekao, nakon izrade dokumentacije do 2015. godine, provest će se natječaj za izvođače radova i nadzor.

Ministar Hajdaš Dončić osvrnuo se i na najavljeno prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Ponovio je kako će autoceste ostati hrvatsko vlasništvo bez obzira tko njima upravlja.

- Hrvatska će zadržati kontrolu nad upravljanjem autocestama. Ujedno, koncesija će omogućiti nove investicije u cestovni promet. U cilju smanjenja javnog duga mi nemamo druga rješenja - rekao je, uz ostalo, ministar Hajdaš Dončić.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • MI-MA 11.07.2013.

    Ministar je u pravu, zadržat će mo kontrolu prelaza za divlje životinje na AUTO PUTU. Bravo Ministre.

  • vox populi 11.07.2013.

    Zadržaćeš kontrolu kao što si zadržao i kontrolu svog prezimena.

  • bubamara2103 11.07.2013.

    Šemso opet lupeta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare