To je to što me zanima!

HALMED: Podaci prikupljeni putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s onima HZJZ-a

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu su u priopćenju pojasnili da podaci koje prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže HZJZ
Vidi originalni članak

Slijedom medijskih objava o smrtnim slučajevima prijavljenima nakon završenog ciklusa cijepljenja protiv bolesti covid-19, iz HALMED-a su dali dodatna objašnjenja koja su, kako kažu, važna za razumijevanje iznesenih podataka i radi pružanja pune informacije javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- HALMED prikuplja, obrađuje i ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva. Analize prijavljenih slučajeva prolaze detaljnu i potpunu obradu stručnjaka iz raznih područja uključujući i epidemiologe zadužene za mortalitetnu statistiku. Tek nakon toga to postaju vjerodostojni podaci. Na rezultatima sveobuhvatnih analiza takvih vjerodostojnih podataka može se graditi argumentirano postupanje i donositi preporuke ili odluke - priopćili su iz HALMED-a.

Stoga je, kažu, potrebno naglasiti da podaci koje HALMED prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koji su primarni izvor takvih podataka. Samim time, podaci iz baze HALMED-a ne mogu se stavljati u jednak kontekst s podacima iz registara HZJZ-a, istaknuli su iz HALMED-a.

NOVE BROJKE STOŽERA Danas 88 novozaraženih, a preminuo je jedan pacijent

Podsjetili su da svi zdravstveni radnici prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu cjepiva protiv bolesti covid-19 i svaki neuspjeh cijepljenja. Sve prijave zabilježene su u bazama HALMED-a i HZJZ-a i pružaju vrijedne uvide u primjenu cjepiva u širokoj populaciji, dodali su.

Također, naglasili su da su sva cjepiva protiv bolesti covid-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti covid-19.

- S obzirom na dosadašnja iskustva, prikupljene podatke i rezultate provedenih analiza zaključuje se da cjepiva višestruko nadmašuju rizike od potencijalnih nuspojava, a posebno rizike koje nosi bolest covid-19. Cijepljenje je razuman odabir u očuvanju i zaštiti zdravlja svakog čovjeka i time utječe na trajanje pandemije - poručili su iz HALMED-a.

PREMINULI, A CIJEPLJENI Da, bit će i toga - osmero preminulih u KB Dubrava su 'neuspjeh cijepljenja', nažalost

Iz HALMED-a su u petak izvijestili da su zaprimili 152 prijave neuspjeha cijepljenja. Priopćili su, vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, da su ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima i da će te prijave ažurirati najnovijim podacima o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražili su službenu prijavu sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bi mogli obraditi relevantne informacije.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • zagorska puntarica opet 11.07.2021.

    Dizanje imuniteta?!?

  • gonisee 11.07.2021.

    U Sjedinjenim Državama od 2. srpnja primijenjeno je 328,9 milijuna doza cjepiva COVID. To uključuje: 134 milijuna doza cjepiva Moderna, 182 milijuna doza Pfizera i 13 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnson (J&J) COVID. Od 9048 smrtnih slučajeva prijavljenih do 2. srpnja, 22% se dogodilo u roku od 48 sati od cijepljenja, 15% u roku od 24 sata, a 37% dogodilo se u ljudi koji su se razboljeli u roku od 48 sati od cijepljenja. Podaci ovog tjedna za djecu od 12 do 17 godina pokazuju: Ukupno 13.385 neželjenih događaja, uključujući 801 klasificiran kao ozbiljan, a 14 prijavljenih smrtnih slučajeva među 12-17 godina. Dvije od devet smrtnih slučajeva bile su samoubojstva.

  • xnxxn 10.07.2021.

    Normalno da nemaju podatke jer od cjepiva se umire kod kuče,srčani i możdani udar,dok od korone nitko nije umro doma nego u bolnici.....(navodne smrti od korone koje nisu tako detaljno proučavali)

Komentiraj...
Vidi sve komentare