To je to što me zanima!

Hamasova raketa pogodila školu; Izrael odbio primirje

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je kazao kako Izrael neće prekinuti paljbu, jer nitko ne može jamčiti da će isto učiniti Hamas
Vidi originalni članak

Hamas je u srijedu raketama zasuo izraelski grad Beershebu a izraelska je vlada francuski prijedlog o 48-satnom primirju kako bi se u Pojas Gaze dostavila humanitarna pomoć nazvala nerealnim.
 - Francuski prijedlog ne sadrži nikakva jamstva da će Hamas obustaviti raketiranje i krijumčarenje - kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor. Dodao je kako nije realno od Izraela očekivati da jednostrano prekine paljbu kad nema mehanizma koji bi jamčio prestanak raketiranja i terora od strane Hamasa. Općinske vlasti u Beershebi u Negevu, nakon što su u utorak navečer na taj grad pale prve granate, zabranile nastavu. Jedna je granata pogodila upravo školu ali je bila prazna.

HAMAS SPREMAN NA PRIMIRJE
S druge strane Hamas je izjavio u srijedu da zasad nije dobio nikakav prijedlog o primirju s Izraelom u Gazi, rekavši da je spreman proučiti svaki prijedlog koji bi mogao zaustaviti izraelsku "agresiju" i prekinuti izraelsku blokadu.
- Ako dobijemo takav prijedlog proučit ćemo ga, jer podupiremo svaku inicijativu koja će zaustaviti agresiju i potpuno ukinuti blokadu - rekao je visoki dužnosnik islamističkog pokreta Ayman Taha. Ministri vanjskih poslova Europske unije koji su se u utorak navečer sastali u Parizu pozvali su na "trajno primirje" u Gazi koje će omogućiti "trenutačni pristup humanitarnim organizacijama" i ponovno otvaranje kontrolnih točaka u pojasu Gaze prema Egiptu i Izraelu. U zajedničkoj izjavi ministri su istaknuli da "Hamasovo raketiranje Izraela mora bezuvjetno prestati i da se izraelska vojna akcija mora zaustaviti".


SUKOBI S POLICIJOM U KAIRU
Tisuće prosvjednika, izvikujući slogane potpore Hamasu i Palestincima u Gazi, sukobile su se u srijedu s interventnom policijom u Kairu. Oporbeno Muslimansko bratstvo tvrdi da je uhićeno nekoliko stotina njegovih pristaša.
- Odveli su njih između 500 i 600. Uhićeni su kada su stigli na prosvjed - rekao je parlamentarni zastupnik te Mohamed El-Beltagui. Snage sigurnosti objavile su da su uhitile između 37 i 50 prosvjednika. Egipatska policija tukla je prosvjednike nakon što se dio njih, većinom islamista, uspio probiti kroz policijski kordon i priključiti ostalima. Brojni prosvjednici u rukama su držali Kuran i govorili: "Svi smo mi Hamas" i "Idemo u Gazu". Drugi su tražili otvaranje graničnog prijelaza Rafah i izgovarali parole protiv egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka: "Za koliko si dolara prodao Gazu?" ili "Mubarak, jesi li s nama ili protiv nas?". Mubarak je izložen velikom pritisku zbog toga što je pomagao Izraelu u blokadi Gaze.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • drug Tito_1 31.12.2008.

    Tito s njima nije htio imati posla, podupirao je Palestinu i to je ok.

  • vn37 31.12.2008.

    Nepristrani sabo ponovno jaše! Ne znam čitaš li ti samo Dnevni avaz, ali ta bagra raketira Sderot i ostale obližnje gradove 8 godina. Pazi, 8 godina!!! Neposredno prije akcije IDF-a tjedan dana su gađali Izrael. Izrael je pustio humanitarnu pomoć, zvijeri su udarile još jače. Očito ne razumiju milost pa nek sada uživaju u sili koju jedino razumiju.

  • zdtaja 31.12.2008.

    A Hrvatska je Strogi zapad.Martinmg,raspitaj se malo koliko je nobelovaca dao Izrael.

Komentiraj...
Vidi sve komentare