To je to što me zanima!

HDZ i SDP ne žele referendum o izmjenama izbornog sustava

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvatski izborni sustav je daleko od idealnog, ali ne možemo ga mijenjati na referendumu jer je to prekompleksna problematika, složili su se SDP i HDZ
Vidi originalni članak

Hrvatski izborni sustav je daleko od idealnog , ali ne možemo ga mijenjati na referendumu jer je to prekompleksna problematika, složili su se u utorak SDP-ovac Peđa Grbin i HDZ-ovac Davorin Mlakar . Na okruglom stolu o najavljenom referendumu o uvođenju preferencijalnog glasanja osim njih bili su i predstavnici udruge U ime obitelji Željka Markić i Krešimir Planinić te laburist Dragutin Lesar.

Laburisti podržavaju prijedlog jer smatraju da građani trebaju sami odlučivati o tome tko će ih predstavljati . Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Kresimir Planinić objasnio je kako je hrvatski izborni sustav u suštini nepošten te da se ne poštuju europski standardi pravičnost i, a Grbin ga je podsjetio na britanski i grčki sustav, koji su puni nelogičnosti i nepravednosti.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ima i važnijih problema sustava od ovog, npr. veličina izbornih jedinica . Uostalom, preferencijalni sustav glasanja ne znači da će sastav parlamenta biti bolji i kvalitetniji - rekao je Mlakar. Iz udruge U ime obitelji tvrde kako će se tako demokratizirati cijeli politički sustav u Hrvatskoj, a Željka Markić u svom stilu nije htjela izravno odgovoriti je li cijela inicijativa smišljena kako bi ona ušla u najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. Rekla je samo kako je referendum potreban jer nijedna vlast u Hrvatskoj neće promijeniti sustav.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 27

  • tpoljo 08.09.2014.

    1990. mnogi nisu podržavali onaj referendum. Mnogi ni danas ne mogu preboljeti odcjepljenje od Juge. Ali život ide dalje... Ako žele demokraciju trebali bi podržavati sve referendume. Jer u istinskoj demokraciji prihvaća se volja naroda i kada nam se rezultati ne sviđaju.

  • jožek2 03.09.2014.

    Pa neće se valjda referendumom ići na ruku nekakvoj markički samo da ona pod svaku cjenu uđe u Sabor, već su građani Hrvatske nasjeli na njen referendum i spiskali u vjetar 40 -- 50 milijuna kuna ni za što, pa sad bi po njoj trebalo još samo da se ona probije i da bi joj bilo bolje i sve u izobilju.

  • ilmare 02.09.2014.

    Hrvatski izborni sustavse ne može mijenjati referendumom ,jer je to prekomleksna problematika ...kažu i SDP i HDZ... Nije ,već bi vi iz obje stranke dobile KOMLEKSE,kad više ne bi vodili glavnu riječ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare