To je to što me zanima!

HDZ među nositeljima izbornih lista nema ni jednu ženu, stižu i reakcije: 'To je taj moderni HDZ'

Plenković je i 2020. godine komentirao kritiku na činjenicu da osim Zdravke Bušić koja se natjecala u dijaspori, HDZ-u ni jedna žena ne nosi listu u izbornim jedinicama
Vidi originalni članak

Među nositeljima izbornih lista ovogodišnjih parlamentarnih izbora HDZ nema ni jednu ženu. Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će raspustiti Hrvatski sabor najkasnije 22. ožujka, a parlamentarni izbori održat će se prije izbora za Europski parlament. Odredili su i koordinatore izbornih jedinica, ujedno i nositelje izbornih lista

U TRAVNJU ILI SVIBNJU? Izbori za Sabor i Eurosong bit će isti vikend?! U igri su ovi datumi

Tako je i najavio da će on nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i Varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj. Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj. Izbornu listu 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

USKORO NA IZBORE Ovo su nositelji HDZ-ovih lista na izborima: Plenković je u 1., a Jadroković u 2. izbornoj jedinici

Manjak žena na listi komentirala je i zastupnica Možemo! Ivana Kekin.

- Plenković je rekao da ne zatvara vrata Domovinskom pokretu, no očito ih je zatvorio ženama, jer se među desecima tisuća članica HDZ-a nije našla nijedna dovoljno dobra da nosi listu na parlamentarnim izborima. To je taj moderni HDZ - napisala je Kekin.

DETALJI OKO IZBORA VIDEO Pala je odluka: Plenković otkrio kada će raspustiti Sabor i kada kreću parlamentarni izbori

Aktivistica za ljudska i ženska prava te zastupnica stranke Možemo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić također se osvrnula na .

- AP najavio izbore. I nositelje lista! Inače, na prošlotjednoj sjednici o raspuštanju Sabora, hadezeovke su se huškački obrušile na žene iz oporbe. Po zadatku! Al‘ sad ih ne trebaju - rekao je.

Podsjetimo, premijer je 2020. godine komentirao podzastupljenog žena na izbornoj listi. Tada je kazao da će članice HDZ-a biti zastupljene u izvršnoj vlasti.

- Žena ima na listama i osobno mi je žao da ih nema više. Odlučili smo sastaviti pobjedničke liste - kazao je u lipnju 2020.

SPREMNI ZA IZBORE Pljušte reakcije oporbe: 'HDZ je shvatio da im je voda došla do grla i da bi im poraz bio veći...'

HDZ je tada bio kažnjen uoči parlamentarnih izbora zbog nedovoljnog broja žena na izborima za općinsko vijeće Općine Brdovec koji su održani u svibnju 2017. godine. Nepravomoćnu presudu kojom su obje stranke kažnjene s po 20 tisuća kuna donio je sud u Zaprešiću.

Prema članku 21.a u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor mora biti 40 posto zastupljenosti svakog spola na izbornoj listi te su predlagatelji lista dužni držati se ravnopravnosti spolova. Prema Zakonu o  ravnopravnosti spolova razlika u zastupljenosti spolova ne smije se osjetiti.

Idi na 24sata

Komentari 205

  • yocko 05.03.2024.

    Žene su pod istragom.

  • GaviotoJoto 05.03.2024.

    Još me boli sovin huk s klupe hrvatskog Sabora: Locirati, uhititi, transferirati. I zamislite ta Sova još uvijek kreira politiku HDZ-a u suradnji sa SDSS.

  • ripi123 05.03.2024.

    Jedna od njih ni sama nezna za koji tim igra.Njihova vrla i rjecita Majda,u njihovim prvim redovima samo urla i verbalno napada,da ne kazem kakvim se rijecnikom sluzi.Nevidjen zenski uvlakivac,zna se komu a na kraju ce je ti isti prvi zgaziti,Tako to obicno biva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare