Obavijesti

News

Komentari 212

VIDEO Pala je odluka: Plenković otkrio kada će raspustiti Sabor i kada kreću parlamentarni izbori

VIDEO Pala je odluka: Plenković otkrio kada će raspustiti Sabor i kada kreću parlamentarni izbori

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a potvrdio da su zajednički donijeli tri važne odluke

VIDEO

Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a, nakon čega je premijer Plenković na konferenciji za medije otkrio detalje nadolazećih parlamentarnih izbora. Nakon raspuštanja Sabora predsjednik, za što je otkrio da će biti najkasnije 22. ožujka, predsjednik Republike Zoran Milanović mora raspisati izbore u roku od 30 do 60 dana. Građani bi prema tome na izbore trebali izaći u travnju ili svibnju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Premijer Plenković objavio da će izbori biti prije izbora za EU parlamet 03:12

Plenković je potvrdio da su zajednički donijeli tri važne odluke. 

- Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski paralement. Druga odluka je da će ovo biti zadnja sjednica Sabora prije njegova raspuštanja, a treća je da će izvještajni Sabor HDZ-a biti održan 17. ožujka u dvorani Lisinski - rekao je.

Dodao je i da će glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić biti šef izbornog stožera HDZ i da će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izradu izbornog programa. Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, Marko Milić bit će čelnik političko medijske komunikacije, a glasnogovornik kampanje će biti Zoltan Kabok, dodao je Plenković.

Najavio je da će biti nositelj izborne liste u 1. jedinici, dok će u 2. to biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

- Anđelko Stričak, varaždinski župan, u 3., ministar obrane Ivan Anušić u 4., ministar rada Marin Piletić u 5., ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u 6., ministar branitelja Tomo Medved u 7., ministar prometa Oleg Butković u 8., ministar pravosuđa Ivan Malenica u 9., ministar graditeljst, za koje a Branko Bačić u 10., a 11. će listu nositi državni tajnik Zvonko Milas - dodao je. 

Sabor će raspustiti najkasnije do 22. ožujka. Istaknuo je kako su koalicijski partneri podržali ove odluke. 

- Partneri su upoznati s današnjim odlukama i podržali su ih kao parlamentarna većina, a osobito s obzirom na sjajnu suradnju koju smo ostvarili i u našem drugom mandatu - dodao je.

Plenković je otkrio i kako će izgledati njihova kampanja.

- Mi smo u kampanji osam godina i sva naša postignuća nastojimo predstaviti hrvatskim građanima. Vrlo je jednostavna, sastojat će se od dva narativa. Jedan je naša vizija budućnosti Hrvatske do kraja ovoga desetljeća, a druga je na temelju naših postignuća i činjenica, koje su itekako mjerljive i i koje ćemo malo grupirati - kazao je Plenković.

Pohvalio se što je sve HDZ-ova Vlada učinila u svojem mandatu. Lista je toliko velika da mi često sami kažemo da nam se teško koncentrirati na ono što ćemo nabrojiti, rekao je Plenković, a kao najveće postignuće naveo je najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost ikada. 

Osvrnuo se i na koalicije. Najavio je i da će nastaviti s konceptom točkaste koalicije.

- HDZ-ov potencijal je takav da mi vjerujemo da ćemo ostvariti ponovno najbolji i najuvjerljiviji rezultat, a da će nam u formiranju većine, a to je 76 glasova, pomoći naši dosadašnji partneri. Zadnji rezultata HDZ-a bio je najbolji rezultat u poijesti HDZ-a po ovom sustavu - pohvalio se te dodao da mu je sasvim svejedno kada će biti točno izbori.

- Nama je svejedno, mi imamo svoja postignuća. Zadnji rezultat HDZ-a bio je najbolji rezultat u povijesti HDZ-a po ovom sustavu. Naša ambicija je da ponovimo naš rezultat i idemo ne po pobjedu nego po povjerenje građana na temelju postignuća - dodao je.

Novinari su ga upitali i jesu li potencijalni politički partneri nakon izbora desna opcija? 

- Naši su partneri oni koji su sad s nama, a oni koji nas vrijeđaju i koji su se pokazali politčki nezreli nisu naši partneri - rekao je.

Ponovno su ga upitali znači li to da nema koalicije s Domovinskim pokretom, a on je kratko rekao "Pa, zaključite sami".

- Nema zatvaranja vrata, HDZ je stranka desnoga centra, koja ide po još jedno povjerenje. Mislim da smo svojim politikama pokazali gdje smo kada je riječ o vrijednostima - rekao je.

Plenković je istaknuo i da se ne opterećuje prosvjedom oporbe koji je najavljen za 23. ožujka.

Na kraju je istakuo kako su na "proljeće u još boljoj formi nego u zimi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...