To je to što me zanima!

Heroj špilje: Dječak izbjeglica 'navigirao' spasioce u Tajlandu

Adul je do svoje sedme godine živio u samoproglašenoj i međunarodnoj nepriznatoj državi Wa na istoku Mjanmara. Zbog stalnih nemira roditelji su ga poslali u Tajland...
Vidi originalni članak

Adul Sam-om (14) odigrao je ključnu ulogu u spašavanju dječaka i njihova trenera iz špilje u Tajlandu. Zajedno sa svojim kolegama ostao je zatočen 23. lipnja, a kada su spasioci u nedjelju napokon krenuli u akciju, njegovo znanje engleskog jezika značilo je život za sve.

Adul, izbjeglica iz Mjanmara, zemlje u kojoj manje od trećine stanovništva govori engleski, jedini je bio u mogućnosti tečno komunicirati sa spasilačkim ekipama koje su predvodili Britanci. Govorio im je gdje se nalaze, kako se osjećaju i što im treba. 

TROJICA IMAJU UPALU PLUĆA Objavljena prva snimka dječaka iz bolnice: 'Pozdrav iz kreveta'

- Ja sam Adul i osjećam se dobro. Volio bih znati koji je danas dan?, rekao je spasilačkim ekipama kad su stigle dodavši da su on i svi njegovi prijatelji gladni.

Adul je do svoje sedme godine živio u samoproglašenoj i međunarodnoj nepriznatoj državi Wa na istoku Mjanmara. Zbog stalnih sukoba između pobunjenika i mjanmarske vojske roditelji su ga poslali u obližnji Tajland kako bi se mogao obrazovati, piše Daily Mail

HEROJ S TAJLANDA Spasio je dječake iz špilje pa doznao da mu je preminuo otac

No, tu nije kraj problemima. Država Wa nije međunarodno priznata pa ni njeni dokumenti, a Mjanmar ne izdaje dokumente pobunjenim stanovnicima. Adul nema rodni list, osobni iskaznicu ni putovnicu zbog čega ne može dobiti posao, otvoriti račun u banci, posjedovati nekretninu, glasovati, vjenčati se...

Prema službenim podacima, u Tajlandu živi 400.000 "ljudi bez države" iako neke procjene govore da ih je tri i pol milijuna. 

Adul ne želi da ga problemi koje ima zaustave. Trenira nogomet, voli svirati gitaru i klavir, a u školi, za koju je već osvojio nekoliko priznanja, je odličan učenik. 

DO DALJNJEG U BOLNICI Završila nemoguća misija: 'Svi dječaci su psihički jako dobro'

Djeci davali "lijek za konje" da ih smire

Djeci i treneru u špilji spasioci su davali lijekove kako bi ih smirili i spriječili napadaj panike, priznao je tajlandski premijer Prayut Chan-o-Cha. 

Potvrdio je to i jedan od britanskih ronioca:

SPAŠENI IZ ŠPILJE Djeca ostaju u karanteni, neće na finale Svjetskog prvenstva

- Rekli su mi da dječacima dam dozu ketamina (lijek za smirivanje konja koji ljude koriste i kao drogu).

Njegov španjolski kolega dodao je:

- Dječaci su bili pod sedativima. 

No, premijer Prayut naglasio je kako su tijekom izvlačenja sva djeca bila pri svijesti. 
 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • MarijaA. 12.07.2018.

    Onaj tko Boga ne vidi u ovom događaju neće ga vidjeti nikada nigdje. Ovo je za mene čudo, sve to preživjeti i an kraju izaći živ i zdrav. Pravo čudo od Boga i hvala mu a nekako sam i osjećala da će napraviti čudo!

  • POTPEC 12.07.2018.

    Šta bilo da je bilo, NAJBITNIJE je da su svi spašeni, živi i zdravi.

  • Netko iz Minkena 12.07.2018.

    Sad ce se javit oni.. kao bravo djecace, svaka cast, heroj.. sto i jeste ovaj decko.. a sutra kad ce bit clanak o izbgjlicama cete pisati ne pustaj ih u domovinu, vrtiti u rat, bla bla... licemerstvo do kraja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare