To je to što me zanima!

HGSS je spreman: Ne može im ništa ni mutna ledena Sava

Hrvatska gorska služba spašavanja vrlo često traga za nestalim ljudima u rijekama i jezerima. Ovdje vrlo važnu ulogu imaju educirani ronioci jer jedino oni mogu odraditi zadatak
Vidi originalni članak

Potrage u rijekama i jezerima su dugotrajne, a ronioca koji su osposobljeni za to je vrlo malo. Uvjeti u kojima rone vrlo često su ekstremni, nose ih jake struje u mutnim rijekama, temperatura vode je niska, a brojnih predmeta u vodi kao što su granje, čelične konstrukcije i slično predstavljaju zamke za same ronioce.

Da bi se ovakav tip potrage mogli raditi što sigurnije i kvalitetnije, članovi Stanice Slavonski Brod uložili su u svoju edukaciju i postali prvi instruktori američke asocijacije ERDI (Emergency responce diving international) u Hrvatskoj. Asocijacija ERDI educira ronioce policije, vatrogasaca i ostalih službi koje su u sustavu civilne zaštite, najviše u SAD-u, ali i u nekim europskim državama.

Kao takvi počeli su obučavati svoje kolege spašavatelje za ronioce za javnu sigurnost (Public safety diver). Tako su instruktori Tomislav Šakić, Robert Kalanj i Dominik Glas početkom prosinca znanje prenijeli na šest novih ronioca za javnu sigurnost koji djeluju unutar HGSS-a, Komisije za speleospašavanje. Logistiku za provođenje tečaja omogućio je Klub podvodnih aktivnosti Marsonia.

Simulacija traženja nestalog čovjeka radila se u rijeci Savi kraj Slavonskog Broda. Hladna i mutna voda od 6˚C i jake struje rijeke Save omogućila je obuku u realnim uvjetima kakve novi ronioci mogu očekivati u svojim budućim akcijama. Velika važnost pridavala se strogim sigurnosnim pravilima kako bi se spašavatelji što manje izlagali riziku.

Novi ronioci za javnu sigurnost ubuduće će pomagati policiji u potragama za nestalim osobama kada postoji sumnja da se nestala osoba nalazi u rijekama, jezerima, lokvama i sličnim vodenim tijelima. S većim brojem ronioca za javnu sigurnost, traganje će biti učinkovitije te će se moći pretraživati veća područja. Sami ronioci  HGSS-a će raditi po svjetski priznatim procedurama na siguran i kvalitetan način. Ovakav vid edukacije nov je u domaćim javnim službama Hrvatske, no u svijetu je već dugo prepoznat i priznat.

Samo u Njemačkoj primjerice postoji više od 30 takvih edukacijskih centara. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare