To je to što me zanima!

HGSS spasio planinara: Na Biokovu doživio srčani udar

Stanica HGSS-a Split u subotu oko 12 sati dobila je poziv grupe planinara koji su bili iznad Zaostroga na Biokovu. Jedan od njih pretrpio je srčani udar
Vidi originalni članak

Pripadnici HGSS-a su intervenirali u akciji spašavanja planinara koji je dobio srčani udar.

Stanica HGSS-a Split u subotu 11. siječnja oko 12 sati dobila poziv grupe od 10-ak planinara koji su bili iznad Zaostroga na Biokovu. Jedan od njih, 64-godišnji muškarac, osjetio je bol u prsima, povraćao je i nije osjećao noge. Planinari su bili blizu vrha Biokova koji je na 769 metara nadmorske visine. 

Iz Splita je spašavanje krenulo helikopterom. Spasitelji iz stanice Makarska krenuli su pješice, no opozvani su.

U helikopterskoj akciji sudjelovalo je pet letača HGSS-a Split i posada helikoptera iz Zrakoplovne baze Divulje.

Spašavanje je izvedeno iz helikoptera zbog nepristupačnog terena. Do unesrećenog užetom iz helikoptera spustili su se spasitelj i liječnica. Muškarac je helikoperom prebačen u KBC Split gdje su ga oko 14.30 sati preuzeli liječnici. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 15.01.2014.

    Ljudi ne vode brigu o svojem zdravlju, pogotovo nakon 40-50 godine. Misle kako su zdravi jer se bave sportom, rekreiraju se itd. To je česta predrasuda a predrasuda se treba rješavati. Za bilo kakav oblik fizičkog napora trebalo bi se svakih par mjeseci ili bar jednom godišnje temeljito pregledati (sistematski pregled). Samo tko bi to poplaćao?

  • lola56 11.01.2014.

    Visina Biokova tj njegov najviši vrh je Sv.Jure i nalazi se na visini od 1762 metra. U tekstu se kaže da su bili blizu vrha ali baš na 769 m......?????

  • POTPEC 11.01.2014.

    Ispod biokova sam ali nisam zna da je visok samo 769 metara. Kad ga pogledam iz podnožja izgleda mi puno viši. Planinaru brz oporavak.. Inače oni koji komentiraju kako sa 6o godina ne možeš planinariti nisu u pravu. Nije bitno koliko godina imaš nego kako se osječaš. Njegovim zdravstvenim problemima je moga utjecat i razrijeđen planinski zrak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare