To je to što me zanima!

Hitan sastanak NATO-a o sporazumu 'Otvoreno nebo'

Sporazum "Otvoreno nebo" potpisalo je 35 zemalja i on omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjere ograničenja oružja zemalja potpisnica nadzornim letovima
Vidi originalni članak

 Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" zbog ruskog nepoštivanja sporazuma, doznaje se u četvrtak iz diplomatskog izvora, prenosi agencija AFP.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sastanak je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke koju je najavio predsjednik Donald Trump - navodi izvor.

- Rusija nije poštivala sporazum - izjavio je američki predsjednik. Ako ga oni ne poštuju, mi se povlačimo, dodao je i precizirao da će se povlačenje provesti za šest mjeseci.

Sporazum "Otvoreno nebo" potpisalo je 35 zemalja i on omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjere ograničenja oružja zemalja potpisnica nadzornim letovima. 

ODGOVORIO NA KRITIKU Trump vrijeđao Obamu: 'Bio je jako nesposoban predsjednik'

Donald Trump nije zatvorio vrata za pregovore o sporazumu. U NATO savezu kritiziraju američku odluku. Svi saveznici su tražili Sjedinjene Države da ostanu stranka u sporazumu, objasnio je diplomatski izvor.

Američki predsjednik je već povukao Sjedinjene Države iz multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz sporazuma INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • MrSpock 22.05.2020.

    Zastario sporazum. Nekada je bilo bitno da se mogu Rusija i SAD madjusobno kontrolirati, ali danas u doba satelita nema potrebe za ovime.

  • Mateo32 22.05.2020.

    NATO je izgubio smisao postojanja...... Europa bi trebala imati svoju vojsku .... valjda smo sposobni da se branimo ima nas preko 300 miliona...

  • EmillePalka 22.05.2020.

    Nije sporazum ''Otvoreno nebo'', nego je - Sporazum otvorena neba (Open Skies Agreement). Nebo je u množini, a riječ sporazum je dio samog naziva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare