To je to što me zanima!

HNB: Bankama nije u interesu uzimati građanima nekretnine

Franak prema svim stres-scenarijima HNB-a nije trebao ojačati više od 20 posto. Guverner Vujčić trebao bi ovih dana predložiti dugoročna rješenja za dužnike
Vidi originalni članak

Vlada je osnovala radnu skupinu za rješavanje slučaja Franak, koja će od ponedjeljka "češljati" dužnike.

- Očekuje se više modela jer ne mogu se svi dužnici isto tretirati. Prvo će se rješavati najugroženiji. Netko je kupio prvu nekretninu dok mu je plaća bila 5000 kuna, a mjesečni anuitet 1500 kuna. Zbog recesije mu je plaća pala na 4500 kuna, a rata se izjednačila s plaćom. Takvima će banke morati otpisivati glavnicu te im država omogućiti porezne olakšice. Drugo su oni koji su kupovali drugu ili treću nekretninu. Vlada će morati neko vrijeme provjeravati po OIB-u što tko posjeduje od dužnika u švicarcima. Neće to dugo trajati, ali trebat će im barem mjesec dana - kaže nam izvor iz Vlade.

Čekaju prijedloge HNB-a kako bi mogli nastaviti. Na Zokijevu stolu trebali su biti već u petak. Viceguverner Vedran Šošić kaže da HNB niti piše niti usvaja zakone. Za sve one koji sad govore da je HNB trebao zabraniti kredite u francima tvrdi da to nisu činili u vrijeme najveće ekspanzije tih kredita, pa sad imaju sindrom naknadne pameti.

- Fiksiranjem tečaja na 6,39 kn banke sad imaju veći trošak kredita od milijardu i pol kuna godišnje - kaže. 

Smatra da politika mora biti takva da se pod svaku cijenu izbjegnu ovrhe i deložacije jer su nekretnine i bankama samo trošak.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • Ray Barone 04.02.2015.

    Sve što ovi predlože je zlo...jedini pravedni put je ukidanje devizne klauzole i reprogramiranje svih kredita prema tečaju na dan uzimanja...

  • mia green 01.02.2015.

    Bankama je u interesu zarada na račun neznanja prosječnog građana. Baš je banku briga za promjene tečaja, kad je ona osigurana od bilo kakvog rizika preko financijskih instrumenata (derivata), dok njezini dužnici nisu zaštićeni uopće.

  • mato321 01.02.2015.

    Nemojte me krivo shvatit, ali koliko ljudi danas ima kredite koje su uzimali iznad svojih mogućnosti? Šta sad netko tko je uzimao kredit u francima za nekretninu očekuje milostinju cijele države da im pokrije troškove njihovog lagodnog života? ili oprost dugova za mobilne račune i tako slično koje će porezni obveznici plaćat? Naravno da ima slučajeva koji su stvarno trebali kredite i koji jesu u problemima jer nisu imali drugih rješenja, ali oni su u manjini.

Komentiraj...
Vidi sve komentare