To je to što me zanima!

HNB: Nadzor će završiti nakon što dužnici odluče o konverziji

Ni uz primjenu najkraćih rokova, nadzor ne može biti valjano završen u periodu u kojem dužnici u CHF moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude za konverzije
Vidi originalni članak

Hrvatska narodna banka (HNB) ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova neće moći završiti nadzor po prigovorima na postupak konverzije kredita u 'švicarcima' u roku u kojem korisnici tih kredita moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije, objavljeno je u srijedu iz HNB-a. 

  "Bez obzira obavlja li HNB nadzor na temelju dokumentacije ili izravni nadzor u banci, pa ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova, on ne može biti valjano završen u periodu u kojem dužnici u CHF moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije. Dakle, izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju ne omogućavaju dužnicima u CHF, koji smatraju da zaprimljene ponude o konverziji njihovih kredita sadrže nezakonite elemente, da svoje odluke o prihvatu ponuđene konverzije vremenski usklade sa zakonskim rokovima okončanja postupanja po prigovorima, koje su već poslali, ili će tek poslati HNB-u. Zato, ukoliko potrošači svoje odluke u vezi s prihvaćanjem konverzije donesu u zakonom propisanom roku, sve eventualne nezakonitosti mogu biti samo naknadno predmet rješenja HNB-a ili odluka sudova", ističe se u informaciji središnje banke o načinu postupanja s prigovorima potrošača vezano uz primjenu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

 Tu je informaciju HNB objavio "ponukan brojnim upitima o primjeni odredbi o konverziji iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i prigovorima potrošača za postupanjem HNB-a" i u njoj objašnjava način na koji je HNB, sukladno važećim propisima, obvezan postupati u nadzoru nad kreditnim institucijama.

 Iz središnje banke tako objašnjavaju da se postupak supervizije HNB-a, i u slučajevima prigovora na primjene odredbi o konverziji, provodi sukladno Zakonu o kreditnim institucijama i Zakonu o općem upravnom postupku te ima svoje propisane rokove.

 "HNB će po završetku nadzora po relevantnim zaprimljenim prigovorima, ukoliko utvrdi da su prava potrošača bila povrijeđena, poduzeti zakonom propisane mjere i rješenjem banci naložiti da ispravi povredu, te da o tome po potrebi obavijesti potrošača", navodi se u informaciji.

Pritom se navodi kako su sve informacije u vezi s kreditnim institucijama do kojih HNB dođe tijekom supervizije određene kao povjerljive člankom 206. Zakona o kreditnim institucijama. Međutim, kako bi se osiguralo da banke doista postupaju u skladu s eventualno izrečenim mjerama, HNB će pratiti njihovu provedbu kod banaka, najavljuju iz središnje banke. 

 U pogledu sporne odredbe aneksa ugovora o konverziji o učincima mogućeg ukidanja odgovarajućih odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, HNB očekuje da sve banke, koje su uz informaciju o pokrenutom postupku pred Ustavnim sudom, u anekse ugovora unijele i moguće posljedice za dužnike, tu odredbu izostave, zaključuje se u informaciji.

 Prema izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju banke, koje su stupile na snagu 1. listopada ove godine, banke su u roku od 45 dana od stupanja na snagu, znači do 15. studenoga, korisnicima kredita u 'švicarcima' bile dužne dostaviti izračun konverzije kredita (sa stanjem na 30. rujna 2015.) zajedno s prijedlogom novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu, a korisnik kredita koji prihvati konverziju ima rok od 30 dana od dana primitka izračuna da banku obavijesti o prihvaćanju. 

 Inače, priopćenje središnje banke u upravno supervizorskom postupku rješavanja prigovora potrošača na primjenu odredbi o konverziji najavljen je nakon jučerašnjeg sastanka ministra financija Borisa Lalovca, ministra pravosuđa Orsata Miljenića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • KALIMERO 20.11.2015.

    Zašto anekse ugovora dobijaju i oni koji nemaju kredite?? Pada mi na pamet neka prljava rabota koja je zbog brzine obrade "iscurila" ... Dali je moguće da "noname" dižu kradite na račun onih koji inaće nisu kreditno sposobni??

  • KALIMERO 20.11.2015.

    Što će se dogoditi ako Euro zbog sve napetije situacije padne??

  • KALIMERO 20.11.2015.

    Vladajući ni glasa, nisu računali na produžetke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare