To je to što me zanima!

"HNB treba naložiti vraćanje franka da se riješimo tog zla"

Izvješće o financijskom stanju za prvih šest mjeseci 2014. je Hrvatskom saboru u četvrtak predstavio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Relja Martić
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici u četvrtak su opet raspravljali o prošlom vremenu. Ovaj put o prvih šest mjeseci 2014. godine, odnosno o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u tom razdoblju. 

Izvješće je predstavio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Relja Martić, kojem je nezavisni Branko Vukšić zamjerio meta jezik.

- Nitko vam ne može zanijekati stručnost, ali govorili ste jezikom koji vjerojatno mogu razumjeti gospodin Linić i Šuker te nekolicina u Saboru. Molio bih da mi pojednostavite - rekao je Vukšić, kojem Martić na repliku nije odgovorio. Baš kao ni Ivanu Šukeru (HDZ). 

Patrik Macek/PIXSELL

- Pa na žalost, ovo izvješće je pase. Praktički prošlo je već devet mjeseci od razdoblja o kojem mi raspravljamo - primijetio je Šuker te zamjerio što se Martić nije osvrnuo "na famoznu priču švicarskog franka, te priču oko austrijskih kreditnih zadruga koje su napravile veliki nered na financijskom tržištu". 

Svoj stav o tome iznio je bivši SDP-ovac, sada nezavisni Slavko Linić.

- Narodna banka treba naložiti vraćanje švicarskog franka i trebamo se riješiti tog zla koje nije trebalo niti ući u Hrvatsku. To je problem po meni jedini koji je ostao otvoren kod monetarne politike - rekao je Linić, koji najveći problem bankarskog sustava vidi u tome što nisu otpisani loši plasmani. Prilika za to su, kaže, bile predstečajne nagodbe. 

- Bankarskom sustavu zaista je dano sve. Država i Vlada im je dala i model predstečajnih nagodbi koji u kratko vremena daje mogućnost da rade na spašavanju radnih mjesta. A banke to ne iskoriste, nego još uvijek imaju prljave plasmane. Još uvijek drže visoke cijene nekretnina - stanova i poslovnih prostora - zaključio je Linić. 

S njim se složila Nadica Jelaš (SDP). 

- Banke drže pat poziciju. Ne žele pomoći poduzetnicima, a pune su novca. Dakle, likvidnost je ogromna - rekla je. 

Patrik Macek/PIXSELL

Laburist Dragutin Lesar zaključio je kako bi iz naziva institucije HNB-a trebalo izbaciti riječ "narodna". 

- Prije bi bila HBB, Hrvatska bankovna banka - rekao je, a primijetio je i kako, svaki put kad neka institucija u Saboru podnosi izvješće, ispada da svi u ovoj zemlji rade dobro.

- A stanje je sve gore i gore. Tako i ovo izvješće Hrvatske narodne banke u sebi sadrži puno samohvala sa zaključkom da stanje nije dobro - kazao je Laburist. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • oktopus1 27.03.2015.

    prodajem zalihu franaka u pola cijene i opet cu zaraditi ovo svacaju samo oni

  • Bassa_1 26.03.2015.

    Ajmo ponovo učiti. Zakone i sve odluke donosi Sabor i Vlada, a ne Hnb. Sve samo da se odgovorni političari izvuku.

  • Mladen Kozic 26.03.2015.

    Ajde dosta gluposti tko je digao vrijednost franka jeli HNB banka ili Švicarska glavna banka ,dosta je bili krivog informiranja ,svi govorite kako su Švicarske banke najbolje i svi u njima štedite pogotovo tajkuni i lopovi ,ali niko ne želi reći istinu a što da je neko u stranoj zemlji digao kredit u Hrvatskoj kuni ,a kuna skočila sa 7.5 na 10 kn tko bi bio odgovoran jeli banka u stranoj zemlji ili naša Država ,ajde jednom argumentirano govorite ili šutite jer nemate pojma o pojmu ,svatite da svaka banka može odrediti u čijoj valuti želi dati nekome kredit ,ali za podizanje cijene valute nije kriva banka ,nego zemlje čija je to valuta koja ju je digla i dosta krivih informacija

Komentiraj...
Vidi sve komentare