To je to što me zanima!

HNB u dobiti 2 milijarde kuna, a u proračun neće ići ništa

Iz HNB-a kažu kako je ta dobit posljedica tečajnih razlika te će novac završiti u državnim pričuvama. Lani je, primjerice, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit
Vidi originalni članak

Bez obzira na dvije milijarde kuna dobiti iz 2010., proračun ove godine neće dobiti ni lipe iz HNB-a. Ta je dobit, kažu u HNB-u, posljedica tečajnih razlika te će završiti u državnim pričuvama.

Lani je, na primjer, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit, ali je ona proizlazila iz zarade na kamatama, a ne na tečajnim razlikama. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila godišnje izvješće HNB-a, ali je upozorila na to da su kamatni prihodi HNB-a pali 345 milijuna kuna, odnosno 60 posto.

– Podaci su takvi kakvi jesu, a oni su rezultanta već poznatih načela u upravljanju međunarodnim pričuvama: ponajprije se vodi računa o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, a tek uz te pretpostavke i o što boljem prinosu. To je vrijedilo i u prošloj i u pretprošloj godini, ali su uvjeti ulaganja i međuvalutni odnosi na svjetskom financijskom tržištu lani bili nepovoljniji, pa se to odrazilo i na rezultat – odgovorili su u HNB-u.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • reines 17.07.2011.

    a ovi su nas u sinergiji s bankama ubili nježno

Komentiraj...
Vidi sve komentare