To je to što me zanima!

Kosor: 'HNS treba otići iz ove Vlade, čak i pod cijenu izbora'

Darinko Kosor (HSLS) bio je odlučan da nakon ostavke ministra Kuščevića, iz Vlade izađe i koalicijski partner HNS. Tvrdi kako nisu korektni i da dobivaju političke bodove na temelju Kuščevića
Vidi originalni članak

U Banskim dvorima počeo je sastanak koalicijskih partnera, a nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića. Posebno oštar prema HNS-u, partneru iz vladajuće bio je Darinko Kosor (HSLS). Ponovio je da bi uz ministra uprave trebali otići i oni.

- Odluka o odlasku ministra Kuščevića nije iznenađenje. Sjećate se da sam još u petak rekao da neće biti saborske rasprave o opozivu. Već prije deset dana se znalo da će on podnijeti ostavku, a press konferencija i PR djelovanje HNS-a je samo naštetilo toj proceduri. To što se desilo jučer, moglo je još prije tjedan dana - otkrio je. 

IZMJENE U KLUPAMA Nakon što Kuščević aktivira mandat iz Sabora odlazi Putica

Kosor kaže da su HNS-ovci i prije svog zahtjeva za ostavkom Kuščevića znali da se ozbiljno razgovara o odlasku ministra Kuščevića:

- Onda su to što su znali kao i ja PR-ovski iskoristili da dobiju političke bodove. To je politička nekorektnost i s takvim partnerima je pitanje možete li dalje ozbiljno surađivati. HNS je prevario SDP, a sada nešto slično radi i ovoj koaliciji i HDZ-u i o tome treba ozbiljno razmisliti - poručio je Kosor prije sastanka.

Naveo je da će o eventualnom odlasku HNS-a odlučiti predsjednik Vlade i HDZ-a. Smatra da uz Lovru Kuščevića moraju otići i nekorektni partneri, pod bio koju cijenu pa i izbora. Na pitanje jesu li izbori realan scenarij odgovara:

U SABORU SVAĐA OKO LOVRE 'Nije Sabor popravni dom! Jel' časno da sad bude zastupnik?'

- Izbori su uvijek realni. Ne mogu biti prije listopada, a to je u izbornoj godini pa čak ne bi bili izvanredni nego redovni - kazao je Kosor. 

Na pitanje je li iznenađen što je Željko Holik kao savjetnik osim za Kuščevića, radio i za bivšeg ministra, a danas šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, uzvraća: 

- Za gospodina sam prvi put čuo iz medijskih napisa tako da ne znam tko je ni što je radio. Prva vijest mi je sada da je radio i za ministra Vrdoljaka i ako je to točno onda još više dobar ovaj moj prijedlog da HNS izađe iz koalicije - izjavio je. 
Postavilo se pitanje bi li on podržao opsežniju rekonstrukciju Vlade. 

TOMISLAV KLAUŠKI Plenković se riješio Kuščevića, ali to ni izdaleka nije dovoljno

- Mi smo rije dva tjedna rekli da treba doći do resetiranja koalicije i Vlade. Mislim da je sad idealna prilika kad imamo dva ministra koja se moraju izabrati da se možda vidi ima li još neki ministar koji bi trebali otići i da sve zajedno izglasamo - poručio je. 

'Hrabrije je bilo ući u ovu Vladu nego što bi bilo izaći iz nje' 

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je ostavku ministra Kuščevića i smatra da je to dobar potez. Upitan strahuje li da će ih izbaciti iz Vlade, odgovorio je: 

- Mi nastavljamo razgovore s našim koalicijskim partnerima o političkim prioritetima u ovoj Vladi, pričamo o reformskim procesima. Mislim da je bilo puno hrabrije ući u ovu Vladu nego što bi iz nje bilo izići - poručio jen Vrdoljak.

Smatra da je HNS zauzeo ispravan i jasan stav te poručio:

- Liberalima ako ništa ne smijete napraviti to je pravo na mišljenje i na stav - kazao je šef HNS-a. 
Pitanje rekonstrukcije Vlade je, kaže, pitanje za premijera. Smatra i da bi pitanje nasljednika ministra uprave trebalo riješiti u što skorije vrijeme. Novinare je zanimalo i sjeća li se zašto je kao ministar angažirao Željka Holika. 

- Holik je dobio otkaz u Ministarstvu gospodarstva jer nisam bio zadovoljan njegovim rezultatom. Došao je iz agencije za investicije s obećanjima da će dovesti investitore. On je imao zadatak napuniti gospodarsku zonu u Osijeku, on tu nije bio uspješan - rekao je.  

Prije sastanka zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić pojasnio je svoju izjavu od prošlog tjedana "da nije pobornik lova na vještice", koja se u javnosti protumačila kao obrana sada već bivšeg ministra Lovre Kuščevića. 

- Koliko znam ja nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice, bilo kakve hajke i proganjanja bilo koga dok se to činjenično ne utvrdi, bilo da se radi o Lovri Kuščeviću ili bilo kome drugom - rekao je. 

Brkić tvrdi da je stranka u ovoj situaciji jedinstvena, a na pitanje kakvi će nakon svega biti partneri s HNS-om kazao je:

- Rekao sam da nisam Nostradamus. Dozvolite da prvo odradimo sastanak pa ćemo izvijestiti javnost - poručio je Brkić koji dalje nije želio odgovarati na novinarska pitanja.  

Kako doznajemo, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac neće doći na sastanak jer je u Međimurju. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Miške 15.07.2019.

    Zabraniti predizborne koalicije, da ovakvi sa 0,2% glasova odlučuju o bilo čemu. HSLS i HNS nisu vrijedni komentiranja.

  • ina67 10.07.2019.

    I tako kaže Kosor: Trebaju otići, a recimo moja malenkost misli da si trebao ustati i odmah reagirati i tražiti ostavku i ovog koji je konačno otišao, ali i odgovornost cijele vlade. Točka.

  • 09.07.2019.

    Ovo se zove đon obraz. Mene je sram za njega.

Komentiraj...
Vidi sve komentare