To je to što me zanima!

Hoće li biti dovoljno glasova za promjenu imena Makedonije?

Uz podršku stranaka albanske manjine, koalicija premijera Zorana Zaeva ne raspolaže većinom od dvije trećine za amandman Ustavu. Mora uvjeriti desetak zastupnika desne oporbe
Vidi originalni članak

Makedonski parlament odlučuje u ponedjeljak o ratificiranju sporazuma s Grčkom kojim se predviđa preimenovanje zemlje u "Republiku Sjevernu Makedoniju". 

Veliki je to izazov za socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u lipnju s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 posto na 2,1 milijuna stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dvije trećine za amandman Ustavu. Mora uvjeriti desetak zastupnika desne oporbe. 

Od nezavisnosti svojeg malog susjeda 1991., Grčka smatra da se "Makedonija" može odnositi samo na njezinu sjevernu pokrajinu oko Soluna. Stavlja veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijemu u Europsku uniju. 

Referendum 30. rujna koji je makedonska vlada zamislila konzultativnim nije dao jasan odgovor niti ponudio snažni politički legitimitet Zoranu Zaevu za privlačenje oporbenih zastupnika koje bi želio uvjeriti da ne dovedu u opasnost vezivanje uz Zapad te siromašne balkanske zemlje. 

"Da" je izglasan s više od 90 posto ali gotovo dvije trećina glasača nije izašlo na birališta, a apstinenciji su kumovale zastarjele liste, snažna dijaspora ali i bojkot velikog dijela oporbe.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Miške 15.10.2018.

    Čiju brigu mi brinemo.

  • Karlo72 14.10.2018.

    Nažalost,bojim se da od toga ništa. Raspisati će nove izbore a sporazum će propasti. Slijedi dalja izolacija i padanje u ruske šape.

  • ales 14.10.2018.

    FYROM je najzaostalija država europe, a sada će ovim činom ako ne promijeni ime ostati zauvijek izolirana. makedonija je umjetna država koju je stvorio zlikovac tito, oteti teritoriji srbiji, bugarskoj, albaniji i grčkoj i stvorena tvorevina neprirodna i izmišljen narod od bugara, srba, albanaca, turaka, grka, oteli srbima vjeru, bugarima jezik i pismo, imena bugarima i grcima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare