To je to što me zanima!

Hoće li ECB svojim mjerama izazvati novi udar 'švicarca'?

Zbog pritisaka na euro došlo je do rekordnog pada njegove vrijednosti. U odnosu na dolar, euro se kreće ispod 1,16 dolara što je najniža razina u posljednjih 11 godina
Vidi originalni članak

Europska središnja banka (ECB) na današnjem bi zasjedanju u Frankfurtu mogla donijeti odluku o tiskanju novca i kupovinama državnih obveznica, a sve kako bi se poduprlo gospodarstvo eurozone i održala niska inflacija. Program težak 50 milijardi eura trebao bi početi od ožujka, a mogao bi dovesti do daljnjeg pada eura

Zbog pritisaka na europsku valutu na valutnim tržištima došlo je do rekordnog pada njegove vrijednosti. U odnosu na dolar, euro se kreće ispod 1,16 dolara što je najniža razina u posljednjih 11 godina. Euro je pao i u odnosu na franak, jen, dansku krunu i dr. 

S obzirom da je kuna vezana uz euro, oscilacije u njegovom tečaju utječu izravno i na našu valutu. Ako franak ojača u odnosu na euro, ojačat će u odnosu na kunu, a ako oslabi u odnosu na euro, oslabit će i u odnosu na kunu.

Talijanski premijer Matteo Renzi u današnjem summitu vidi priliku za novi ekonomski smjer Europe i napominje kako je riječ o dobrodošloj pomoći, piše Guardian. Iako se tome u početku protivila, njemačka kancelarka Angela Merkel sada je ublažila stav o novim mjerama, ali i upozorila da bi države trebale ubrzati reforme jer ih ne može spasiti samo monetarna politika. 

Sve su oči stoga uprte u čelnika ECB-a Marija Draghija koji bi trebao donijeti konačnu odluku o priljevu novca u ekonomije 19 zemalja eurozone. Ne bude li tako, na burzama bi moglo doći do razočaranja.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • dundu 23.01.2015.

    euro pada a kod nas raste.gdje smo mi to ,,u africi

  • PetraMiholjec 22.01.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • ACE 22.01.2015.

    Daj molim vas ljudi čitajte relevantnije novine a ne ovo smeće, stalno iznose krive podatke već mi je muka od toga, nije ni čudo što su najjeftinije....

Komentiraj...
Vidi sve komentare