To je to što me zanima!

Hoće li velika istraga vratiti Imunološkom zavodu život?

DORH i USKOK traže istragu poslovanja Imunološkog zavoda nakon što su ga dva desetljeća sustavno uništavali korupcija i nemar tijekom mandata svih Vlada
Vidi originalni članak

Pitanje je hoće li istražitelji iskopati išta krupnije u Imunološkom zavodu jer je tijekom godina o toj temi po hrvatskim medijima objavljeno stotinjak članaka, a reakcije nije bilo. Zavod je nekoć proizvodio cjepiva čak i za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), ali 1993. počinje divlja privatizacija. Zbog neobnavljanja proizvodnih pogona IMZ je 1997. izgubio licencu za cjepiva za WHO, a prošle godine i licencu za proizvodnju krvnih preparata za Hrvatsku.

U tom trenutku Zavoda Davorin Gajnik zatražio je stečaj, na što su mediji podivljali i zatražili nečiju glavu. Prije svega zato što se mnoštvo dokaza o kriminalu godinama ignoriralo. Bivši član nadzornog odbora IMZ-a Srećko Sladoljev, koji je dug jezik platio izvanrednim otkazom, navodio je, na primjer, da si je bivši direktor Darko Dvornik isplatio 100.000 kuna bonusa nakon što je poslovanje za 2011. krivotvorio kao pozitivno.

Zbog slične stvari 15 godina prije s dužnosti je letio akademik Vlatko Silobrčić, koji se potom skrasio u Institutu Ruđer Bošković. Sladoljev je tvrdio i to da je IMZ u stečaj trebao još 2004. Kako bi ga spasila, država je od Zavoda stala kupovati cjepiva po 42 kune, iako ih je mogla nabaviti po 27.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 19

  • imam svoj komentar 02.02.2014.

    Zapravo prvo što ću reći jeste da se slažem sa tesinim mišljenjem i još ću se nadovezati. ;Naime Imunološki Zavod sa svojom tehnologijom, proizvodima i stručnim kadrom mogao je konkurirati u dijelu tržišta virusnih cjepiva na globalnom planu, a također i u dijelu frakcionacije plazme isto na regionalnoj razini, međutim politika je svojim "konsruktivnim" neznanjem u potpunosti devastirala i dezavuirala Imunološki zavod, ponajprije ciljano, a u to *ciljano* može biti svašta! Vjerujem da jednog dana budemo saznali sve!?....(((

  • Ahileja 01.02.2014.

    Zašto bi ga vraćali u život ako su ga godinama pripremali za nestanak.

  • kormilar 01.02.2014.

    Ništa novo. Najvažnije se što prije obogatiti pod patronatom stranke. J...š zavod i Hrvatsku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare