To je to što me zanima!

Horor: Oblak straha - meteo bomba nosila sve pred sobom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Krcato nebo: Zbog velikog broja aviona koji su slijetali na Pleso, Kontrola zračne plovidbe morala je zabraniti ispucavanje raketa koje bi umanjile snagu oblaku
Vidi originalni članak

Počeo se stvarati južno od Velike Gorice . Vrlo brzo se približavao gradu, bujao je iz sekunde u sekundu. Točno iznad grada oblak je dosegnuo visinu od nevjerojatnih 14 kilometara .

Grdosija razorne energije - opasni oblak - kumulonimbus prestravio je stanovnike u ponedjeljak navečer. Sve je izgledalo kao u hororu. Prvo grmljavina, tuča veličine graška pa obilna kiša . Olujni vjetar izvlačio je stabla , a u Zagrebačkoj cesti podignuo je limeni krov zgrade koji je letio posvuda.

Čak i oni koji su mogli barem umanjiti njegovu razornost, Radarski centar Puntijarka na zagrebačkom Sljemenu, ispaljivanjem raketa, nisu smjeli ništa . Njihov prioritet inače je razoriti zrna tuče, ali sad su vezanih ruku mogli samo promatrati nekontrolirani rast oblaka. Nabujao je do površine od 30-40 kilometara četvornih .

Kontrola zračne plovidbe zabranila im je ispucavanje . Na Pleso su u tom razdoblju neprestano slijetali putnički avioni.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako objašnjavaju iz Radarskog centra, za ovo razdoblje godine kumulonimbusi nisu neuobičajeni .

- Kad se vlažni zrak zagrije uz tlo, on se uzdiže. Na njegovo mjesto dolazi novi zrak i stvara se struja koja brzo putuje prema gore. Što je zrak više, niske temperature ga hlade. Vodena para prelazi u tekućinu i u led - objašnjava Damir Ščavničar iz centra.

>>> Više pročitajte u utorak u tiskanom izdanju 24sata...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oblak u brojkama

14 kilometara - visina koju je dosegao iznad Velike Gorice

30-40 kilometara kvadratnih - bila mu je površina

30 minuta - bujao je do najviše točke

20 automobila - uništilo je nevrijeme u Velikoj Gorici, a ukupna šteta je milijunska

Idi na 24sata

Komentari 96

  • misterxy 09.07.2014.

    Koji članak vjetar trgao krovove,a odnjelo krov samo s jedne zgrade,tako se privlači pozornost kao i u trgovinama pa ljudi po...še.!

  • AntonTrdić 09.07.2014.

    kako smo poceli sad ce poceti nazivati i te olujice, to je sasvim norm,alno kad vidis jedan kumolonimbus da se "istrese", evo recimo primjer takav u srednjoj americi, iz ovoga oblaka i tlaka zraka nastaje tornado

  • jezik_na_turbo_pogon 09.07.2014.

    sad će ovi kojima je dosadno i vjerojatno nemaju vlastiti život razmišljali u stilu - uuuuuuuuu, to je HAARPPPP!!!! gotovi smooooo. GOOOD, SAVEEE USSS. HAAAARPPPP!!!! hahahahhhahahaahahah. njima je i jutarnje pišanje haarp.

Komentiraj...
Vidi sve komentare