To je to što me zanima!

Hripavac se pojavio u Zagrebu: 'Procijepljenost je jako niska'

Nakon Splita, hripavac se počeo širiti i Zagrebom. Bolest se pojavila među školarcima i brine roditelje. Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole već je potvrđen, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata
Vidi originalni članak

To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante Covida, objasnio je u razgovoru za RTL dječji infektolog Goran Tešović.

Nakon Splita, hripavac se počeo širiti i Zagrebom. Bolest se pojavila među školarcima i brine roditelje. Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole već je potvrđen, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata.

Cijeli je razred na terapiji antibioticima, a ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja, upozorava dječji infektolog Goran Tešović.

BOLEST SE SVE VIŠE ŠIRI Zbog hripavca je devet beba završilo u bolnici: 'Prenosi se lako, a ugrožena su mala djeca'

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

- Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu - nastavlja Tešović.

U Splitu je bilo više od 70 oboljelih. Ipak, zabrinjava niska procijepljenosti. U Splitu je ona ispod 86 posto.

- Potrebna je procijepljenost oko 95% i sada različita je po cijeloj državi, u Dalmaciji je nešto slabija. Kod nas u Zagrebu u prvoj godini se cijepi 95%, ali imamo nešto manju revakcinaciju ono s pet godina tu smo na 90% i ima mjesta za napredak - ističe ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Branko Kolarić

Idi na 24sata

Komentari 5

  • tico123 23.10.2023.

    koja je sad boleština na  redu dajte me nemojte

  • uwaga 23.10.2023.

    Dobro da nije drekavac

  • PetarLu17 23.10.2023.

    Nekada davno u crnom mraku je cijepljenje djece bilo obavezno i to protiv ospica boginja i još nekih bolesti, i ta djeca su bila zdrava s obzirom u kakvim se onda uvjetima živjelo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare