To je to što me zanima!

Hrvat Darko (48) vadi iz Baltičkog mora bombe...

Darko u Baltičkome moru od mina iz 2. svjetskog rata čisti trasu 1200 km dugog plinovoda Rusija - Njemačka. U svakom trenu može prekinuti misiju
Vidi originalni članak

Katastrofa bi bila gora od one u Meksičkom zaljevu ako bi ostala ijedna neeksplodirana mina ispod dna Baltičkog mora, na dijelu kojim bi trebao proći plinovod iz Rusije za Njemačku dug 1200 kilometara. Naime, stručnjaci procjenjuju da u cijelom Baltiku ima oko 150.000 podvodnih i drugih neeksplodiranih mina iz Drugog svjetskog rata. Dosad su izvadili tek oko 35.000 mina. Pojasnio nam je to naš čitatelj Darko Turato (48), Hrvat iz Omišlja, zadužen za sigurnost projekta.
- Pretražujemo početni dio rute plinovoda koja ide od izlaska cjevovoda u more do kraja teritorijalnih voda Rusije. Naišli smo na dosta mina na dubini od 70 do 80 metara. Dosad najveća težila je 800 kilograma. Uništili su je pripadnici ruske ratne mornarice - kaže Darko, časnik za sigurnost rada, ljudi i okoliša na brodu Neptun. O Darku ovisi hoće li se veliki dio Europe kuhati i grijati na ruski plin.
- Mogu zaustaviti bilo kakav rad ako nešto ne ide predviđenim tijekom - dodaje Darko. Osim mina, neobično mu je i što sunce na tom dijelu Baltika u ovo doba ne zalazi pa je promjena bioritma neugodna. Plinovod bi, kaže Turato, trebali dovršiti do kraja 2011. godine.

DARKO PRAVI ROŠTILJ ZA PRSTE POLIZATI
Darko Turato rodom je iz Omišlja na Krku, ali sa suprugom živi u Rijeci. Ima 48 godina. Na slici nazdravlja posadi kojoj je napravio roštilj, nakon čega su lizali prste. Kaže kako ga nije strah podvodnih mina.

PODMORNICA KOJA IMA DETEKTORE
Posebnom vrstom podmornice opremljenom kamerama pretražuju i snimaju morsko dno. Opremljena je detektorima metala, a s njom se upravlja iz broda. Takva podmornica vrijedi oko milijun kuna, a imaju ih tri. Darko Turato plovi na Neptunu, brodu pod finskom zastavom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • rodrigez 01.08.2010.

    Darko,želim ti sreću u opasnom poslu kojim se baviš.

  • user_46027 01.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • gladijator 01.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare