To je to što me zanima!

Hrvati i Bosanci pomogli dvojici iz Srbije u bijegu iz Afganistana: 'Dužni smo im do kraja života'

Otkako su talibani zauzeli Kabul u tom gradu vlada veliki strah. U svega nekoliko dana na tisuće ljudi je napustilo taj grad. Jedan od njih je i Srbin Marko Pribaka koji je opisao cijeli tijek toga i zahvalio Hrvatu i Bosancu
Vidi originalni članak

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak jučer su se vratili u Srbiju nakon što su evakuirani iz Kabula. Naime, evakuirani su njemačkim avionom u glavni grad Uzbekistana Taškent piše 24 sedam.

POGLEDAJTE VIDEO Hrvatski vojnici u Afganstanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Kolega i ja radimo za jednu internacionalnu kompaniju i često smo dolazili u Afganistan zbog posla. Samo ove godine bio sam ondje četiri mjeseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte s ljudima koji su nam u ovom trenutku mnogo značili. Pozvao sam poznanika koji je zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi i on nam je savjetovao da ostanemo tu gdje se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. kolovoza, ali poslije nekoliko sati ukinuti su svi komercijalni letovi. Ipak, iako nam je savjetovano da ostanemo u smještaju, odlučili smo otići na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je tamo pozvao, pokupili smo stvari, spakirali se i otišli - rekao je Marko Pribak.

BOLJE DA MUČIM Zašto Afganistanci ne brane zemlju? I gdje su žene i djeca? Evo zašto mi se gade ta pitanja

Nije bio siguran jesu li to trebali učiniti, no ipak jesu. 

- Uspjeli smo doći do vojne baze, ali ne i ući u nju. Pokraj nje nalazio se kamp-hotel u koji smo ušli zahvaljujući dečkima iz Hrvatske i Bosne. Oni su nam puno pomogli u tom trenutku i dužan sam im do kraja života. S njima smo proveli dvije noći i čekali smo odobrenje da uđemo u bazu. A onda je uslijedio jedan od najgorih dana u mom životu. Kada smo ušli u kamp, već sutradan, okružili su nas talibani. Više od 250 njih opkolilo je naš kamp i tada sam prvi put pomislio da nikada neću stići kući, bio sam siguran u to. Sva sreća, strah nije trajao dugo jer se ubrzo blizu baze našlo 300 vojnika specijalnih jedinica Velike Britanije koji su ih otjerali. Oni su došli napraviti popis za evakuaciju i već sutradan smo uspjeli otići - ispričao je.

SVIMA PRIJETI VELIKA OPASNOST Talibani su tražili novinara Deutsche Wellea, nisu ga našli pa su ubili njegovog rođaka

Rekao je kako je najviše zahvalan "momcima s Balkana" koji su im pomogli da prebrode ta četiri dana. 

- Bog nas je spojio, svatko je imao svoju ulogu, pomagali smo jedni drugima i ostat ću im dužan do kraja života. Ovo je sreća, sreća i Božja pomoć - kazao je Pribak.

POGLEDAJTE PRIČU O AFGANISTANCU ZAINULLAHU KOJI JE DOM PRONAŠAO U HRVATSKOJ:

 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • 23.08.2021.

    Srbija ne može da kaže ni hvala.

  • mrkimedoD 21.08.2021.

    u Njemačkoj sam već godinu dana neki dan sretnemo trojicu Srba žena i ja u trgovini lijepo smo se ispričali.svako je tu zbog boljeg života.poželjeli si sve najbolje i svako na svoju stranu. a šta imamo u Hrvatskoj ustaše partizane i četnike. pa ako se možemo slagati u tuđini zar ne možemo i na Balkanu usput za ove koji će me popljuvati,otac mi je branitelj i imamo isto mišljenje i ima Srbe za prijatelje,a jedva živ ostao život ide dalje.. dosta je mržnje treba ići dalje....

  • 21.08.2021.

    Pomoći čovjeku uvik, ali "NAŠI" nikad ne možemo biti. Hrvati ne mrze i uvik su se samo branili, a još k tome ne znaju svoju povijest i brzo zaboravljaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare