To je to što me zanima!

Hrvati iz Maroka sretno stigli kući, sada su u samoizolaciji

Nakon što su se nekoliko dana na aerodromu u Marakešu pokušavali ukrcati na billo koji let za zemlje EU, u utorak su napokon krenuli za Beč, a zatim automobilima prema Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Stigli smo negdje u srijedu. U utorak navečer smo sletjeli iz Marakeša u Beč, a zatim smo se organizirali i automobilima vratili u Hrvatsku, rekla nam je čitateljica. Ona je nekoliko dana bila "zatočena" u Maroku s još 14 Hrvata, nakon što je ta zemlja obustavila sve letove prema zemljama Europske unije zbog straha od korona virusa.

Hrvati su bili među 30.000 građana EU koji su čekali povratak u metične zemlje. Naša sugovornica tamo je otputovala prije desetak dana na putovanje koje je mnogo ranije uplatila i dogovorila.

 - Prije odlaska provjerili smo s institucijama je li sigurno ići i treba li odgoditi putovanje. Rekli su nam da ne treba odgađati. Kontinuirano smo se javljali ambasadi. Prva informacija bila je da nema panike i da će se sve riješiti. Nakon što smo nastavili vršiti pritisak, kazali su da se hitno uputimo prema aerodroma - objasnila je. 

KRAJ DRAME U MAROKU Petnaest Hrvata zatočeno na aerodromu: Vraćamo se kući!

Kad su stigli na aerodrom, više nije bilo redovnih linija prema Europi pa su im iz hrvatskog veleposlanstva savjetovali da se pokušaju ukrcati na neki od letova, koje je Austrija organizirala za povratak svojih građana. No, na tim letovima prednost su imali austrijski državljani.

Tako su četiri dana stajali u redovima pokušavajući se ukrcati na bilo koji let za bilo koju europsku zemlju, no svaki put bi ostajali "kratkih rukava". Sve dok naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije izvršilo pritisak na austrijske kolege pa se u utorak za sve njih našlo mjesto na avionu za Beč.

- Odmah na granici dobili smo rješenje o samoizolaciji. Stekla sam dojam da su vrlo dobro organizirani. Sad smo kod kuće, ali sretni što je sve iz nas - zadovoljno je komentirala.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Cipelcug 26.03.2020.

    Pa kojeg su jarca tamo radili??

  • 20.03.2020.

    Zlatna mladež... Mogli su i roditelji koji su im to priuštili doći po njih... Nadam se da će iskoristit samoizolaciju za školovanje da počnu vraćati novce koje uzimaju sa naše grbače.

  • RobertC 20.03.2020.

    Jadan narod, ne možemo ni putovati zbog prekomjerne panike zbog prehlade tj gripe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare