Obavijesti

News

Komentari 24

Petnaest Hrvata zatočeno na aerodromu: Vraćamo se kući!

Petnaest Hrvata zatočeno na aerodromu: Vraćamo se kući!
1

Hrvatski državljani već četiri dana pokušavaju napustiti Maroko. Uspjeli su ući na popis za avion za Beč. Još ne znaju točno vrijeme leta, no trebali bi uskoro krenuti prema Hrvatskoj

VIDEO

Javili su nam da su naši urgirali prema austrijskom ministarstvu. Uspjeli smo svi ući na popis za avion za Beč, zadovoljno nam je javila čitateljica koja se posljednja tri dana iz Maroka pokušava vratiti kući u Hrvatsku. Još ne znaju u koliko sati imaju let.

Ranije u utorak kontaktirala nas je zabrinuta i ogorčena.

- Zatočeni smo u Marakešu, već smo danima na aerodromu i pokušavamo se ukrcati na bilo koji let za neku od zemalja EU, govori nam hrvatska državljanka (30), koja se s grupom Hrvata tri dana pokušava vratiti kući nakon što je Maroko ukinuo letove prema europskim zemljama pogođenim korona virusom. Tamo ih je ukupno 15, kaže. 

'Cijeli sektor trgovine teški je bolesnik, a Vlada ga ne liječi...'
'Cijeli sektor trgovine teški je bolesnik, a Vlada ga ne liječi...'

- U kontaktu smo s hrvatskim veleposlanstvo ovdje. Neke zemlje organizirale su letove za svoje državljane, nama su prvo rekli da će nas pokušati ukrcati na let. No na tim letovima prednost imaju njihovu državljani, pa vam to izgleda tako da mi satima čekamo u redu kako bi kupili kartu, a onda više karata nema. Ista situacija bila je s letom za Dansku - govori naša sugovornica. 

U Maroko je stigla prije deset dana, a putovanje je, kao i svi, uplatila i planirala mnogo ranije. 

- Mi se pokušavamo vratiti tri dana, a druga grupa sedam. Dio nas je iz Zagreba, a dio iz Splita. Prije odlaska provjerili smo s institucijama je li sigurno ići i treba li odgoditi putovanje. Rekli su nam da ne treba odgađati. Kontinuirano smo se javljali ambasadi. Prva informacija bila je da nema panike i da će se sve riješiti. Nakon što smo nastavili vršiti pritisak, kazali su da se hitno uputimo prema aerodroma - objasnila je. Ona je u grupi s još šest Hrvata, dok su se ostali pokušali vratiti još dan ranije.

Pitamo je gdje su smješteni i je li im veleposlanstvo pomoglo oko toga.

Doris se hvali: Mi na HRT-u se redovito dezinficiramo i pazimo
Doris se hvali: Mi na HRT-u se redovito dezinficiramo i pazimo

- Pomogli su nam s traženjem smještaja u blizini aerodroma koji samo financiramo - kazala je. Iako su svi imali povratne karte, karte za izvanredne letove moraju kupiti. No, to im ne bi bio nikakav problem da karata ima. 

Tvrdi da su odmah pitali je li moguće organizirati im povratak Vladinim avionom, no da su dobili odgovor kako to u ovom trenutku nije moguće. Dok smo razgovarali, čekali su kartu za let za Beč, no prednost opet imaju austrijski državljani.

- Očajni smo, samo se želimo vratiti kućama - govori sa strepnjom u glasu.

U Italiji će 10.000 studenata postati liječnici zbog korone
U Italiji će 10.000 studenata postati liječnici zbog korone

Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da su poteškoće povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku iz Kraljevine Maroko primarno prouzročene obustavama zrakoplovnih letova.

- Prema trenutnim procjenama, oko 30 tisuća građana Europske unije čeka repatrijaciju iz Kraljevine Maroko - među kojima su i hrvatski državljani. Za sve njih Veleposlanstvo RH u Maroku pokušava, u koordinaciji s državama članicama Europske unije i Delegacijom EU u Rabatu, pronaći rješenje za što skoriji povratak u matične zemlje. Hrvatskim državljanima u Maroku nadležno Veleposlanstvo RH pruža svu konzularnu i drugu pomoć te stoji na raspolaganju 0-24h - poručili su iz MVEP.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.